Ovo su iznenađujući učinci tjelovježbe na san

Ovo su iznenađujući učinci tjelovježbe na san

Ovo su iznenađujući učinci tjelovježbe na san
  • Objavljeno: Utorak, 17.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Istaživanje američkih znanstvenika otkriva da ako vježbate najmanje 150 minuta tjedno, znatno bolje ćete spavati i bit ćete rjeđe pospani tijekom dana.

Istraživanjem provedenim na više od 2.600 muškaraca i žena, u dobi od 18 do 85, utvrđeno je da 150 minuta tjedno umjerene do intenzivne aktivnosti, pruža izvanrednih 65% poboljšanja u kvaliteti sna.

Sudionici, koji su redovito vježbali, su izjavili kako su se osjećali manje pospanima tijekom dana, u usporedbi s onima koji vježbaju rijetko ili nikako.

Nakon što su uzeli u obzir dob, indeks tjelesne mase, zdravstveno stanje, pušenje i depresiju, znanstvenici su zaključili da je rizik od nastanka potrebe za spavanjem tijekom dana bio znatno manji kod sudionika koji su redovito vježbali. Naime, potreba za spavanjem tijekom dana se smanjila za čak 65%.

Slični rezultati su dobiveni i za rizik od nastanka grčeva u nogama tijekom spavanja. Osobe, koje redovito vježbaju, imaju za 68% manji rizik od nastanka grčeva za vrijeme spavanja. Ovo nije prvo istraživanje koje pokazuje da fizička aktivnost ima pozitivno djelovanje na kvalitetu sna, kao i da smanjuje potrebu za spavanjem tijekom dana.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti