Pretilost može skratiti životni vijek za čak 8 godina

Pretilost može skratiti životni vijek za čak 8 godina

Pretilost može skratiti životni vijek za čak 8 godina
  • Objavljeno: Srijeda, 10.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, otkriva da pretilost može smanjiti životni vijek za čak 8 godina, ali i više jer pogoduje nastanku dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Američki znanstvenici su analizirali zdravstvene podatke osoba od 20 do 79 godina. Neki od njih su bili pretili, a neki zdrave tjelesne težine.

Rezultati analize su pokazali da osobe, čiji je indeks tjelesne mase od 25 do 30, u prosjeku žive čak 3 godine kraće. Osobe, čiji je indeks tjelesne mase od 30 do 35, žive oko 6 godina kraće, a osobe, čiji je indeks tjelesne mase veći od 35 žive čak 8 godina kraće.

Provjerite kako pretilost i anoreksija utječu na zdravlje srca!

Kada se u obzir uzme još i povećanje rizika od nastanka različitih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava, znanstvenici dolaze do zaključka da pretilost životni vijek može smanjiti za čak 19 godina.

Mlade osobe u dobi od 20 do 29 godina osjećaju najdrastičnije posljedice prekomjerne tjelesne težine.

Dr. Steven Grover je izjavio kako "što je osoba teža u mlađoj dobi, to prekomjerna tjelesna težina ima veći negativni utjecaj kasnije u životu."

Ovi rezultati su zabrinjavajući i još jedan pokazatelj važnosti održavanja zdrave tjelesne težine, koju uz redovitu tjelovježbu i zdravu prehranu uistinu nije teško postići.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti