Predoziranje vitaminom D

Predoziranje vitaminom D

Predoziranje vitaminom D
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.03.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hipervitaminoza ili predoziranje vitaminima je rijetka, ali potencijalno opasna pojava.

Hipervitaminoza vitaminom D može biti uzrokovana prehranom i uzimanjem dodataka prehrani ili pretjeranim izlaganjem suncu.

Glavna posljedica prekomjernog uzimanja vitamina D je nakupljanje kalcija u krvi što može uzrokovati slab apetit, mučninu i povraćanje, opću slabost, učestalo mokrenje i probleme s bubrezima.

Provjerite koji vitamini mogu naškoditi!

Hipervitaminozu tretira liječnik ili stručna osoba intravenskom tekućinom i lijekovima, kao što su kortikosteroidi ili bisfosfonati.

Uzimanje 50.000 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D dnevno, tijekom nekoliko mjeseci može uzrokovati toksičnost. Ova razina je puno veća od preporučene doze za većinu odraslih osoba. Preporuka dnevne doze unosa vitamina D iznosi do 600 IU.

Veće doze se ponekad koriste za liječenje zdravstvenih problema, kao što je nedostatak vitamina D, ali isključivo pod nadzorom liječnika i unutar određenog vremenskog okvira. Prilikom liječenja, razina vitamina D u tijelu se redovito prati.

Iako je predoziranje vitaminom D rijetkost, trebate pripaziti s njegovim unosom. Prije konzumacije vitamina i mineralnih dodataka, svakako porazgovarajte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti