Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Predoziranje vitaminom D

Predoziranje vitaminom D

Predoziranje vitaminom D
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.03.2017.
  • Broj pregleda: 1.261
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hipervitaminoza ili predoziranje vitaminima je rijetka, ali potencijalno opasna pojava.

Hipervitaminoza vitaminom D može biti uzrokovana prehranom i uzimanjem dodataka prehrani ili pretjeranim izlaganjem suncu.

Glavna posljedica prekomjernog uzimanja vitamina D je nakupljanje kalcija u krvi što može uzrokovati slab apetit, mučninu i povraćanje, opću slabost, učestalo mokrenje i probleme s bubrezima.

Provjerite koji vitamini mogu naškoditi!

Hipervitaminozu tretira liječnik ili stručna osoba intravenskom tekućinom i lijekovima, kao što su kortikosteroidi ili bisfosfonati.

Uzimanje 50.000 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D dnevno, tijekom nekoliko mjeseci može uzrokovati toksičnost. Ova razina je puno veća od preporučene doze za većinu odraslih osoba. Preporuka dnevne doze unosa vitamina D iznosi do 600 IU.

Veće doze se ponekad koriste za liječenje zdravstvenih problema, kao što je nedostatak vitamina D, ali isključivo pod nadzorom liječnika i unutar određenog vremenskog okvira. Prilikom liječenja, razina vitamina D u tijelu se redovito prati.

Iako je predoziranje vitaminom D rijetkost, trebate pripaziti s njegovim unosom. Prije konzumacije vitamina i mineralnih dodataka, svakako porazgovarajte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti