Prehrana bogata vlaknima smanjuje izglede za razvoj raka crijeva

Prehrana bogata vlaknima smanjuje izglede za razvoj raka crijeva

Prehrana bogata vlaknima smanjuje izglede za razvoj raka crijeva
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako jedete dovoljno vlakana možete smanjiti izglede za razvoj raka crijeva za gotovo petinu.

Iako je prehrana bogata vlaknima odavno poznata kao dobra za crijeva te se smatra da pruža zaštitu protiv razvoja raka debelog crijeva, istraživanje je među prvima koje je dokazalo korist.

Analizom od 25 istraživanja, koja je uključivala gotovo dva milijuna sudionika, otkriveno je kako za svakih dodatnih konzumiranih10 grama od ukupne prehrane vlaknima, rizik od raka debelog crijeva opada za 10 posto.

Stručnjaci preporučuju da bi odrasle osobe trebale jesti između 18 i 24 grama vlakana na dan, no taj je prosjek često puno manji, prenosi Telegraph.

Istraživači s Imperial Collegea London i Danish Cancer Societya, zaključili su kako je "visoki unos prehrambenih vlakana, posebice iz cjelovitih žitarica, povezan sa smanjenim rizikom od razvoja raka debelog crijeva."

Prehrana bogata vlaknima uključuje smeđi i integralni kruh, žitarice, zobenu kašu, smeđu rižu itd.

Većina namirnica sadrži samo malo vlakana, tako da je nekada teško dobiti dovoljnu količinu. Musli, na primjer, sadrže samo oko tri grama vlakana na posluženih 50 grama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti