Šafran može pomoći u zaštiti moždanih stanica od trajne štete

Šafran može pomoći u zaštiti moždanih stanica od trajne štete

Šafran može pomoći u zaštiti moždanih stanica od trajne štete
  • Objavljeno: Subota, 12.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ključni sastojak u indijskom začinu šafranu, potencijalno bi mogao zaštititi stanice mozga od bolesti koje uključuju upale živčanih stanica, poput multiple skleroze.

Upala je u biti zaštitni pokušaj organizma da ukloni štetne podražaje kao što su patogeni, oštećene stanice ili iritanti, te da započne proces ozdravljenja.

Multiplu sklerozu karakterizira upala mozga (neurona), koji su izgubili svoju zaštitnu izolaciju, poznatiju kao mijelin.

Simptomi se kreću od blagih do teških i uključuju vizualne smetnje, grčenje mišića, gubitak osjeta, probleme s govorom, vrtoglavice, depresiju, itd.

"Otkrili smo da spoj u šafranu, poznatiji kao krokin, ima zaštitni učinak na moždane stanične kulture i ostale modele multiple skleroze," Top News prenosi izjavu voditelja istraživanja Chrisa Powera sa Sveučilišta Alberta.

"Ovo istraživanje naglašava potencijalnu ulogu krokina u tretmanima kod bolesti koje uključuju kronične upale živčanih stanica, a to je nešto što nije bilo priznato do sada," zaključio je Power.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti