Prestanite vjerovati u ove mitove o mamurluku!

Prestanite vjerovati u ove mitove o mamurluku!

Prestanite vjerovati u ove mitove o mamurluku!
  • Objavljeno: Petak, 02.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mit: Mamurluk nije ništa loše

Činjenica: Opijanje djeluje na središnji živčani sustav. To dovodi do glavobolja, vrtoglavica i mučnina, umora i oslabljenog imunološkog sustava. Još uvijek ne mislite ništa loše o mamurluku?

Mit: Mamurluk utječe isto na muškarce i žene

Činjenica: Ako muškarac i žena popiju istu količinu alkohola, žena će vjerojatno osjetiti jače posljedice. To je zato što muškarci imaju veći postotak vode u tijelu, što pomaže razrijediti alkohol koji popiju, a kod žena se više alkohola akumulira u krvi.

Saznajte sve što trebate o mamurluku!

Mit: Samo početnici imaju mamurluk

Činjenica: Možete imati duži staž u ispijanju alkoholnih pića, no svejedno imati mamurluk. Kod nekih ljudi samo nekoliko pića može izazvati glavobolju i ostale simptome mamurluka. Pijete li vodu ili neko drugo bezalkoholno piće između svakog piva ili žestice, možete hidratizirati tijelo ali i smanjiti količinu popijenog alkohola.

Mit: Vino je najmanje opasno

Činjenica: Crveno vino sadrži tanine, spojeve za koje se zna da aktiviraju glavobolje kod nekih ljudi. Slatki obojani likeri i viskiji, također uzrokuju teže mamurluke. Ako ste zabrinuti oko toga kako ćete se osjećati ujutro, najbolji izbor za vas su pivo i bistri likeri kao što su votka i džin.

Mit: Dijetalni kokteli ne izazivaju mamurluk

Činjenica: Dijetna pića mogu pomoći ako brojite kalorije, ali ne ako pokušavate izbjeći mamurluk. Istraživanja pokazuju da voćni sokovi i druge tekućine koje sadrže šećer mogu napraviti manje intenzivan mamurluk.

Mit: Prije spavanja treba jesti tjesteninu

Činjenica: Ovaj mit je pogrešan iz dva razloga. Prvo, jedete li prije spavanja (nakon što ste već pijani) nema pomoći. Hranu uvijek trebate jesti prije konzumacije alkohola. Drugo, samo masnija hrana može utjecati na apsorpciju alkohola.

Otkrijte pijete li previše alkohola!

Mit: Prije spavanja treba popiti tabletu protiv bolova

Činjenica: Lijekovi protiv bolova djeluju oko četiri sata, tako da djelovanje prestaje prije nego se uopće probudite. Radije popijte tabletu čim ustanete, no ne uzimajte acetaminofen (Tylenol) jer u kombinaciji s alkoholom možete povrijediti jetru.

Mit: Uz alkohol se bolje spava

Činjenica: Upravo suprotno. Alkohol vam može pomoći da zaspite brže, no narušava kvalitetu vašeg sna. Ako ste previše popili, mamurluk vas može pogoditi u zadnjem dijelu noći i trgnuti vas iz sna.

Mit: Kava je lijek

Činjenica: Puno kave dovodi do veće dehidracije što može pogoršati mamurluk. Nakon noći pijanstva, najbolje je pijuckati vodu i sportske napitke za hidratizaciju i nadoknadu izgubljenih elektrolita - pogotovo ako ste povraćali.

Otkrijte koja su najbolja prirodna rješenja protiv mamurluka!

Mit: Biljni lijekovi mogu pomoći

Činjenica: Britanski znanstvenici ispitivali su utjecaj kvasca i ekstrakta artičoke na mamurluk i nisu pronašli nikakve uvjerljive dokaze. Još jedan britanski tim je otkrio dodatak napravljen od kaktus koji može smanjiti mučninu i suha usta kao posljedice, ali ne i smanjiti glavobolju. Jedini dokazani lijek protiv mamurluka jest vrijeme.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti