Probiotici su odličan izvor vitamina D

Probiotici su odličan izvor vitamina D

Probiotici su odličan izvor vitamina D
  • Objavljeno: Petak, 21.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su dokazali da unos probiotika povećava razinu vitamina D u tijelu za 25%. Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da odličan izvor vitamina D nije samo sunce.

Vitamin D je neophodan za rast i razvoj kostiju, a prethodna istraživanja su pokazala da značajno smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

Sudionici istraživanja su bile odrasle osobe. Uzimali su suplemente probiotika u razdoblju od 9 tjedana. Znanstvenici su u uzorku krvi mjerili razinu vitamina D pri samom početku i na kraju istraživanja.

Rezultati istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology & Metabolism, su pokazali da se razina vitamina D u krvi sudionika povećala za čak 25%.

"Vitamin D je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcija, a probiotici su odličan izbor jer u pravilu sadrže i veliku količinu kalcija", izjavio je dr. Andrew Jones.

Prethodna istraživanja su pokazala da vitamin D smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, autoimunih bolesti i dijabetesa, ali je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi znanstvenici bili u potpunosti sigurni u točnost rezultata.

"Iako je već duže vrijeme poznato da su probiotici odlični za zdravlje probave i da pospješuju apsorpciju vitamina D, ovim istraživanjem smo otkrili da su probiotici sami po sebi odličan izvor vitamina D", dodao je dr. Jones.

Probiotici imaju odlično djelovanje na zdravlje, naročito na rad probavnog sustava. Do sada se vjerovalo da je sunce jedini dobar izvor vitamina D. S obzirom da su sunčeva zračenja iz godine u godinu sve štetnija, izlaganje suncu treba svesti na minimum, i to uz adekvatnu zaštitu.

Kreme za sunčanje mogu smanjiti apsorpciju vitamina D tijekom sunčanja. Stoga, bez obzira što je sunce odličan izvor vitamina D, sunčanje nije siguran način zadovoljavanja potrebe tijela za vitaminom D.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti