Provjerite jesu li najpoznatije činjenice o zdravlju istine ili bapske priče!

Provjerite jesu li najpoznatije činjenice o zdravlju istine ili bapske priče!

Provjerite jesu li najpoznatije činjenice o zdravlju istine ili bapske priče!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Uvijek su vam govorili da bolesni ne smijete jesti sladoled, da navučete čarape jer ćete se prehladiti... Naši stručnjaci donose odgovore na ova vječna pitanja.

Ono što se može dogoditi je da vam pothlađivanjem padne imunološki sustav na mjestu koje je pothlađeno pa se uzročnici više i brže razmnožavaju. Ali ne znači nužno da ćete se i razboljeti zato što bosi trčkarate po svijetu - kaže dr. Branislava Čilić na uzrečicu koja zimi odzvanja u većini domova.

Što je mit, a što nije?

Crveno je bolje od bijelog vina – ISTINA

U proizvodnji crvenog vina koristi se kožica bobice grožđa koja sadrži najvrednije tvari iz grožđa. Tako crveno vino ima puno više antioksidansa, među kojima je i resveratrol koji sprječava rast stanica raka.

Kad te boli grlo, sladoled će pomoći – MIT

Tijekom prehlade uzročnici su već uneseni u gornji dio respiratornog sustava - ždrijelo. Jedući hladnu hranu, poput sladoleda, u početku ćemo možda uništiti dio uzročnika, ali ćemo i smanjiti prokrvljenost sluznice, što će potaknuti razmnožavanje bakterija ili virusa, pa ćemo zapravo još više pogoršati bolesti.

Progutana žvakača guma u želucu ostaje 7 godina – MIT

Žvake se sastoje od zaslađivača, pojačivača okusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gumenu bazu čini mješavina elastomera, smole, masti, emulgatora i voska, koju želučana kiselina i enzimi koji sudjeluju u probavi uspješno razgrađuju, pa ne zaostaju u želucu puno dulje nego ostala hrana.

Sirova mrkva poboljšava vid – ISTINA

Mrkva ne može poslužiti kao lijek u liječenju očnih bolesti, ali zbog visoke koncentracije beta-karotena, koje naše tijelo pretvara u vitamin A (retinol), može pomoći kao prevencija u sprečavanju nastanka degenerativnih promjena na očima, kaže doc. dr. sc. Ivana Mravičić iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Jaja podižu kolesterol – ISTINA

Žumanjak od jaja bogat je kolesterolom, što znači da će vam previše jaja podići razinu. No, mnoga su istraživanja pokazala da zasićene masti imaju mnogo veći utjecaj na povećanje kolesterola u krvi, nego hrana koja ga sadrži pa budite oprezni i s ostalim namirnicama.

Djeca koja jedu puno slatkiša su hiperaktivna – MIT

Djeca koja jedu slatko mogu imati poslije obroka više energije jer su ugljikohidrati energetske bombe koje brzo oslobađaju energiju u tijelu, ali su i jedina hrana moždanim stanicama i nikako ne čine djecu hiperaktivnima. S druge strane, dječja prehrana mora biti raznolika i prekomjeran unos slatkiša ima druge neželjene učinke (karijes i slično) zato sve treba dozirati, kaže dr. Čilić.

Ako hodate bosi razboljet ćeš se – MIT

Ako hodate bosi možete se pothladiti i osjećati hladnoću koja je neugodna, ali nećete se prehladiti jer je uzročnik prehlade virus koji morate unijeti u organizam kako biste oboljeli.

Jogurt za bolju probavu – ISTINA

Dobre probiotičke bakterije iz jogurta sprječavaju razmnožavanje patogenih bakterija u crijevima, čime pridonose održavanju zdrave crijevne flore. Također, pomažu jačanju imuniteta, kaže nutricionistica Vesna Bosanac.

Propuh može dovesti do ukočenosti – ISTINA

Pojačano strujanje zraka nas hladi. Ako nam je koža vlažna ili smo preznojeni, taj zrak će nam pothladiti te dijelove tijela. Naši će mišići reagirati stezanjem, smanjit će se cirkulacija u mišiću u kojem će se nakupiti mliječna kiselina zbog koje ćemo osjećati bol i zgrčenost.

Maslinovo ulje čuva srce – ISTINA

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale koji pak povećavaju rizik za pojavu upalnih procesa, što povećava rizik od ateroskleroze. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je kvalitetna namirnica, ali je bogato mastima i energijom, kao i druga ulja, pa neumjeren unos povećava mogućnost za debljanje.

Gledanje televizije izbliza oštećuje vid – MIT

Gledanje u ekran izbliza ili u mraku ne može trajno oštetiti vid, ali može izazvati zamor očiju koji dovodi do glavobolje, umora i suhoće očiju.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti