Psi čuvaju srce

Psi čuvaju srce

Psi čuvaju srce
  • Objavljeno: Utorak, 14.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ovaj četveronožni prijatelj može biti više od društva. Naime, novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da psi čuvaju zdravlje srca.

"Pas uistinu može biti čovjekov najbolji prijatelj", izjavila je dr. Barbara George.

Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju kućne ljubimce, naročito pse, imaju niži krvni tlak, bolje raspoloženje, nižu razinu kolesterola i hormona stresa.

Članovi Američke organizacije za zdravlje srca (American Heart Association ) su proučili podatke prethodnih istraživanja o učinku kućnih ljubimaca na zdravlje.

Otkrili su da psi učinkovito smanjuju prisutnost svih faktora rizika povezanih sa srčanim bolestima, uključujući visoki krvni tlak, visoku razinu kolesterola i pretilost.

Osobe koje imaju psa češće vježbaju jer su primorani psa šetati. U istraživanju, u kojemu je sudjelovalo više od 5200 odraslih osoba, je otkriveno da osobe, koje imaju pse, češće šeću te da se osobe, koje nemaju pse, u prosjeku čak 54% manje kreću.

Ljubimci imaju odlično djelovanje i na psihičko zdravlje. Naime, dokazano je da učinkovito smanjuju razinu stresa i popravljaju raspoloženja.

Što se tiče pasa, oni nesvjesno potiču ljude na socijalizaciju, a dokazano je da socijalizacija značajno smanjuje rizik od nastanka depresije, prenosi WebMD.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti