Psyllium ljuskice imaju ove prednosti i nuspojave

Psyllium ljuskice imaju ove prednosti i nuspojave

Psyllium ljuskice imaju ove prednosti i nuspojave
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Psyllium ljuskice i prah se dobivaju od sjemena indijskog trputca (Plantago psyllium), neutralnog su okusa i iznimno bogate topivim vlaknima. Sadrže polisaharidne sluzi koje na sebe vežu vodu i mogu povećati svoj volumen do 15 puta, a prema preporukama bismo ih trebali pojesti 30 grama na dan.

Psyllium ljuskice prednosti

Dijetalna vlakna u psylliumu otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju peristaltiku crijeva. Koriste se kao prirodni izvor vlakana i jedan od najuspješnijih i neškodljivih pripravaka za pravilnu probavu. Budući da nemaju okusa, mogu se dodati u sokove iz blendera te u kruh, peciva i kolače, koriste se za zgušnjavanje jela (juhe, variva, umaci), a mogu poslužiti i za povezivanje smjese zahvaljujući svojoj želatinastoj konzistenciji.

Kako i za što koristiti psyllium ljuskice

Budući da je bez okusa, psyllium se može kombinirati i sa slatkim i sa slanim jelima. Razmućen u vodi, psyllium se koristi i u fitoterapiji te ajurvedskoj i kineskoj medicini već tisućama godina u tretmanima mršavljenja koji započinju detoksikacijom crijeva; pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih uz probavu - kronične konstipacije, dizenterija, proljev, cistitis, problemi s motilitetom crijeva; kod analnih fistula, probavnih tegoba u trudnoći, sindroma iritabilnog kolona, nakon operacije crijeva, ali i pri regulaciji povišenog kolesterola.

S vodom ili jabučnim sokom pomiješa se 5-30 g psylliuma dnevno (raspoređeno na dva-tri puta dnevno) i brzo popije (jako se brzo zgusne pa želatinastu masu nije moguće popiti). Nakon toga preporučuje se još jedna čaša vode i pojačan unos tekućine tijekom dana. Preporučuje se da žene do 50 godina dnevno unose 30 grama vlakana, a kasnije od 20 do 25 grama, dok se muškarcima preporučuje 38-40 grama vlakana dnevno, a nakon 50. godine oko 30 grama.

Psyllium ljuskice nuspojave

Može se uzimati i dulje vrijeme bez neželjenih nuspojava, no psyllium može utjecati na apsorpciju nekih lijekova kao što su antibiotici, varfarin, digoksin. Stoga se ne preporučuje uzimati te lijekove sat prije ili sat nakon uzimanja psylliuma. Uz to psyllium se obavezno uzima uz veće količine vode.

Ne preporučuje se ako uzimate lijekove za kolesterol i dijabetes ili ako imate opstrukcije u probavnom sustavu. Iako se može koristiti tijekom trudnoće i dojenja, ipak je uputno posavjetovati se o tome s liječnikom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti