Šokirat ćete se kada saznate što je najveći uzrok raka mokraćnog mjehura

Šokirat ćete se kada saznate što je najveći uzrok raka mokraćnog mjehura

Šokirat ćete se kada saznate što je najveći uzrok raka mokraćnog mjehura
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

U Hrvatskoj godišnje od karcinoma mokraćnog mjehura oboli više od 1000 ljudi. Najčešći je urotelni karcinom, no postoje i druge vrste, poput adenokarcinoma i karcinoma malih stanica. Prema američkom istraživanju, petogodišnja stopa preživljenja za osobe s rakom mokraćnog mjehura je 77%, desetogodišnja stopa preživljenja je 70%, a 15-godišnja stopa preživljenja je 65%. Individualni čimbenici poput općeg zdravlja i čimbenici rizika kao što je pušenje, imaju značajan utjecaj na ishode bolesti. U nastavku vam donosimo najčešće i prve simptomi koji ukazuju na bolest te koji su čimbenici rizika, prema Eat This, Not That.

„Najčešći znak raka mokraćnog mjehura je krv u mokraći, a ostali uobičajeni simptomi uključuju bolno i učestalo mokrenje, osobito noću. No, na bolest bi mogli upućivati i simptomi poput promjene boje urina i hitnost i potreba za hitnim odlaženjem na WC“, rekao je urolog Mark Tyson.

Jednostavan DNK test urina mogao bi otkriti mutacije i do deset godina prije kliničke dijagnoze, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije. "Nedavno je razvijen novi jednostavan test urina, koji bi trebao služiti kao još bolji alat za rano otkrivanje“, rekla je znanstvenica Florence Le Calvez-Kelm. Test bi trebo značajno poboljšati i pojednostaviti način na koji se otkriva rak mokraćnog mjehura.

Čimbenici rizika za razvoj raka

"Mislimo da je oko 50% svih karcinoma mokraćnog mjehura uzrokovano pušenjem, čijim je saznanjem većina pušača dosta iznenađena", rekao je urolog. Naime, kemikalije koje se udahnu izlučuju se u mjehur i zadržavaju u mjehuru prije nego što se isprazni, a to uzrokuje promjene na urotelu, što se zapravo događa bilo gdje na urinarnom traktau, od bubrega pa do mokraćne cijevi.

Iako je pušenje najvažniji čimbenik rizika, postoje i drugi. Najviše su ugroženi pacijenti koji su odrasli u ruralnim zajednicama gdje ima pesticida u podzemnim vodama te pesticida na bazi arsena.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije