Računalne igre mogu pomoći u oporavku nakon moždanog udara

Računalne igre mogu pomoći u oporavku nakon moždanog udara

Računalne igre mogu pomoći u oporavku nakon moždanog udara
  • Objavljeno: Utorak, 17.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno istraživanje je pokazalo kako računalne igre mogu ubrzati pacijentov oporavak od paralize nakon moždanog udara.

Američki znanstvenici su otkrili kako računalne simulacije i najnovije tehnike za izradu računalno generiranih akcijskih igara mogu pomoći vratiti izgubljene funkcije oštećene ruke.

Dobrovoljci koji su koristili računalne igre i robotička pomagala, pokazali su znakove povrata osjećaja i pokreta ruke i šake zajedno, za razliku od treninga koji se koncentrirao na ove dvije tehnike zasebno, prenosi Top News.

Korištene igre su služile za poboljšanje koordinacije ruke i šake, za dobivanje preciznosti i brzine te za povrat preciznosti stiska i individualne pokrete prstiju.

Uočeno je da su nakon dva do tri sata dnevnog treninga kroz osam dana, svi pacijenti pokazali povećanu kontrolu i ruke i šake tijekom jednostavne radnje dohvaćanja nekog predmeta.

Svi su pokazali bolju stabilnost oštećenih udova te veću glatkoću i učinkovitost kretanja.

Kinematička analiza također je pokazala kako imaju poboljšanu kontrolu nad svojim prstima te da su općenito bili brži u svim ispitnim zadacima.

„Pacijenti koji su igrali ove igre, pokazali su prosječno poboljšanje u standardnim kliničkim rezultatima od 20-22 posto tijekom osam dana. Ovi rezultati pokazuju kako računalne igre mogu biti važan „alat" u oporavku paraliziranih gornjih udova nakon moždanog udara," zaključuje glavna istraživačica dr. Alma Merians.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti