Stanice iz nosa mogu pomoći pri identificiranju raka pluća u najranijim fazama

Stanice iz nosa mogu pomoći pri identificiranju raka pluća u najranijim fazama

Stanice iz nosa mogu pomoći pri identificiranju raka pluća u najranijim fazama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako jednostavna, minimalno invazivna tehnika preuzimanja stanica iz unutrašnjosti nosa, može pomoći u otkrivanju raka pluća u njegovoj najranijoj fazi, a s time i u fazi u kojoj se najlakše liječi.

„Naši podaci pokazuju kako vrednovanje genske ekspresije promjena na nosnim stanicama koje se nalaze u unutrašnjosti površine nosa, mogu poslužiti kao ne-invazivni pristup za rano otkrivanje raka pluća kod pušača," objašnjava autorica istraživanja Christina Anderlind iz Boston University Medical Center-a, a prenosi Top News.

Istraživači su za istraživanje prikupili nosne epitelne stanice od 33 pušača koji su bili podvrgnuti bronhoskopiji zbog sumnje na rak pluća. Uzorci su uzeti iz desne ili lijeve nosnice te su obrađeni kako bi se proučile promjene u genskoj ekspresiji.

Identificirano je 170 gena koji su različito izraženi između pacijenata sa i bez karcinoma pluća. Također su otkrili kako su geni povezani s rakom debelog crijeva i adenokarcinomom, kao i genima koji pokreću diobu stanica i rast krvnih žila, jače izraženiji kod bolesnika koji imaju rak. Geni uključeni u suzbijanje tumora, također su izraženi na nižim razinama kod ovih bolesnika.

Anderlind ističe kako su rezultati trenutnog istraživanja početni znak da jednostavan obris nosa može ponuditi alternativu biopsiji pluća i drugim invazivnim tehnikama kojima je cilj utvrđivanje raka pluća u njegovim ranim fazama.

„Iako smo imali neke naznake na temelju prethodnih istraživanja da ćemo možda pronaći promjene u genskoj ekspresiji u stanicama nosa, ipak je bilo neočekivano da će stanice dišnih putova normalnog izgleda koje se nalaze na većoj udaljenosti od pluća, pokazati specifični genetski potpis koji razlikuje pacijente s rakom od onih s benignom bolešću," zaključuje Anderlind.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti