Znate li koji je najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj?

Znate li koji je najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj?

Znate li koji je najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj?
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

Rak debelog crijeva drugi najčešći uzrok smrtnosti

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini. Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usvojen je 2007. godine, a usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem (ili sprječavanjem) bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje odnosno doživljavanje očekivane dobi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine, povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, provodi kampanju podizanja svijesti o raku debelog crijeva te pozivaju sve zainteresirane da se priključe, informiraju i dijele sadržaj koji će biti dostupan na službenim stranicama i društvenim mrežama HZJZ-a Facebook i Instagram.

  • Pročitajte sve o raku debelog crijeva: što je, koji su čimbenici rizika, kako smanjiti rizik, koji su simptomi, faze raka, liječenje, važnost njege nakon liječenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti