Razine žive u krvi povećavaju se među ženama u SAD-u

Razine žive u krvi povećavaju se među ženama u SAD-u

Razine žive u krvi povećavaju se među ženama u SAD-u
  • Objavljeno: Utorak, 25.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje koje uključuje više od 6.000 američkih žena sugerira da se razine žive u krvi nagomilavaju tijekom vremena, uz veliki porast u proteklom desetljeću.

Koristeći podatke iz američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti istraživači sa Sveučilišta Kalifornija, Los Angeles, utvrdili su da je anorganska živa bila otkriven u krvi kod 2 posto žena u dobi od 18. do 49. godina u 1999-2000., a ta je razina porasla na 30 posto kod žena od 2005-2006.

"Moje istraživanje je pokazalo uvjerljiv dokaz da se anorganska živa taloži u ljudskom tijelu i se povećava s dobi i u ukupnoj populaciji tijekom vremena", kaže autor studije i istraživač neuroznanostvenik Dan R. Laks za izdanje UCLA vijest. "Moji rezultati također pokazuju porast rizika za bolesti povezane sa živom tijekom vremena."

Studija je pronašla dokaze koji povezuju anorgansku živu u krvi s jetrom, imunološkim sustavom i hipofizom.

Laks je također pronašao povezanost između razina hormona hipofize lutropina i kroničnog izlaganja živi, što bi moglo pomoći objasniti povezanost žive i neurodegenerativnih bolesti. Anorganska živa također se može akumulirati u mozgu i ostati tamo godinama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti