Rekordno povećanje broja donora organa u ovoj godini

Rekordno povećanje broja donora organa u ovoj godini

Rekordno povećanje broja donora organa u ovoj godini
  • Objavljeno: Srijeda, 06.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo petnaestak dana prije obilježavanja Europskog dana darivanja organa stižu odlične vijesti iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi: Hrvatska ove godine bilježi rekordno povećanje broja realiziranih darivatelja organa od čak 52%.

Tko kaže da Hrvati nemaju veliko srce? Novi zamah transplantacijske medicine u nas svjedoči o tome da se i Hrvati mogu s ponosom pohvaliti podatkom da su po porastu broja donora organa postali - vodeća zemlja u Europi! Hrvatska, naime, u ovoj godini bilježi povećanje od čak 52%  broja darivatelja organa. Time smo, prema broju donora, postali vodeća zemlja Eurotransplanta  i zemlja s najvećim postotkom povećanja broja darivatelja zabilježenim ove godine u Europi!

Do 1. listopada 2010. realiziran je rekordan broj od 95 darivatelja organa, a  broj transplantacija organa ove je godine porastao za 38,8% u usporedbi s prošlom 2009. godinom.  Do sada su  transplantirana ukupno 264 organa, a ostvaren je rekordan broj  transplantacija srca (26) i jetre (76).

Time su  liste čekanja na presađivanje smanjene za 12,79%.

Zbog ovako dobrih rezultata Hrvatska je stekla status lidera u regiji, a hrvatski „organizacijski model" postaje primjer koji nastoje slijediti i druge zemlje Jugoistočne Europe.

Sve su to odlični uspjesi pred obilježavanje ovogodišnjeg Europskog dana darivanja organa koje će se održati 16. listopada 2010. godine. Na taj dan, svi oni koji podupiru ideju darivanja organa okupit će se na zagrebačkom Bundeku na bogatom programu obilježavanja ovog značajnog datuma, uz natjecateljske sportske aktivnosti, humanitarni koncert i druga zabavna događanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti