Ovi šamponi sadrže sastojak koji uzrokuje rak

Ovi šamponi sadrže sastojak koji uzrokuje rak

Ovi šamponi sadrže sastojak koji uzrokuje rak
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno provedeno ispitivanje je pokazalo kako velik broj šampona za suho pranje kose sadrži kemijski spoj za koji je poznato da je kancerogen. Ispitivanje je proveo Valisure, nezavisni laboratorij smješten u New Havenu, u američkoj saveznoj državi Connecticut. Ovaj laboratorij osigurava provjere kvalitete različitih proizvoda, a ovom je prilikom analizirao 34 brenda šampona za suho pranje kose, odnosno 148 serija njihovih proizvoda.

Analizom su otkrivene visoke razine benzena u 70% testiranih uzoraka, prenosi Healthline. Takvi rezultati su vrlo zabrinjavajući jer je dokazano da dugoročno, ali i kratkoročno izlaganje benzenu ima negativan učinak na zdravlje.

Količina benzena u uzorcima značajno je varirala ovisno o seriji, čak i kad se radilo o proizvodima istog brenda. Neki uzorci iz zraka kontaminiranog prskanim proizvodom imali su do 170 puta veću koncentraciju od dopuštene prema propisima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Valisure trenutno traži da FDA opozove kontaminirane serije i bolje definira ograničenja vezana uz kontaminaciju benzenom kod proizvoda poput kozmetike.

Benzen je, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanja raka (IARC), klasificiran kao kancerogen skupine 1, što znači da je dokazano kako može izazvati rak. Unatoč tome, njegova primjena nije u potpunosti zabranjena, već ograničena na količinu 2 ppm (prema FDA).

Je li opasno koristiti šampon s benzenom?

Dugotrajna izloženost benzenu povezana je s razvojem određenih leukemija i drugih vrsta raka. Kratkotrajna izloženost benzenu također može uzrokovati probleme poput pospanosti, glavobolje, mučnine i drugih neželjenih pojava.

Dr. sc. Samantha Radford, kemičarka i stručnjakinja za javno zdravstvo na svojem je blogu prenijela izjavu Američkog instituta za naftu iz 1948., koja kaže: “Jedina apsolutno sigurna koncentracija benzena je nula.” Napomenula je da ljudi koji su zbog prirode svojeg posla izloženi zraku koji sadrži samo 1 ppm benzena imaju povećane zdravstvene rizike, no dodala je da nije isto raditi u postrojenju 8-12 sati dnevno uz izloženost benzenu i biti nekoliko sekundi izložen kontaminiranom šamponu za suho pranje kose. Zaključila je da je teško reći koliko je opasno koristiti takav šampon.

Ovo nije prvi slučaj kontaminacije kozmetičkih proizvoda benzenom na koje je upozorio Valisure. Ranijim ispitivanjima njegova je prisutnost potvrđena i kod nekih dezodoransa i krema za sunčanje. Radilo se o proizvodima u obliku aerosol spreja, a utvrđeno je da benzen nije korišten kao sastojak proizvoda, nego se pojavio kao nusprodukt u bočicama nakon formulacije.

Stručnjaci upozoravaju da bi potrošači, barem dok FDA ne opozove sporne proizvode, trebali pokušati koristiti suhe šampone oprezno i umjereno, u dobro prozračenim prostorima i paziti da ne udišu pare proizvoda.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti