Otkrivamo kako odabrati savršenu lubenicu!

Otkrivamo kako odabrati savršenu lubenicu!

Otkrivamo kako odabrati savršenu lubenicu!
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ljetne vrućine najbolje gasi ohlađena, sočna, slatka kraljica ljeta – lubenica. No, kako odabrati onu pravu? Sigurno ste mnogo puta bili u situaciji kada ste kupili lubenicu, misleći da je baš ta najbolja, a onda dođete kući i shvatite da ste kupili žilavu spužvu punu bezukusne vode.

Da biste ubuduće izbjegli takve situacije, pročitajte savjete stručnjaka odabir prave savršene lubenice. Za početak, odbacite misao da morate izabrati onu koja je naizgled najljepša i najskladnija. Upravo suprotno, savršena lubenica ne izgleda skladno.

1. Žućkasta mrlja

Iako mislite da je lubenica s mrljama nepoželjna, to je zapravo dobar znak. Ako na lubenici primijetite svijetlo žutu mrlju, znajte da je sazrijevala na tlu i da je zrela za konzumaciju. Ne birajte one s bijelim mrljama. Ako nema žućkastu mrlju, vjerojatno nije najslađa u ponudi.

2. Veličina i težina

Najbolje je odabrati lubenicu srednje veličine. Ni preveliku, ni premalu. Lubenica mora imati težinu i to veću od očekivane, s obzirom na njezinu veličinu.

3. Šuplji zvuk

Pokucajte o koru lubenice. Zrela lubenica ima duboki i šuplji zvuk. Takav zvuk nastane kada je lubenica puna vode, što znači da je zrela.

4. Druge mrlje

Sitne smeđe mrlje na lubenici znače da su pčele više puta oprašivale dijelove cvijeta. Što više oprašivanja, to je slađi plod.

5. Peteljka

Osušena peteljka znači da je lubenica zrela. Ako je ona još uvijek zelena, znači da je vjerojatno prerano ubrana.

6. Muška i ženska lubenica

Mnogi ne znaju da lubenice imaju spol. Muške su veće, izduženije i vodenastog okusa. Ženske su zaobljenije i vrlo su slatke.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti