Saznajte kako prevenirati infekciju mokraćnog sustava

Saznajte kako prevenirati infekciju mokraćnog sustava

Saznajte kako prevenirati infekciju mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Infekcije mokraćnog sustava jedan su od najčešćih tipova bakterijskih infekcija. Više od 50% žena barem je jednom tijekom svog života doživjelo ovu veoma neugodnu bolest. Ona najčešće pogađa žene koje su seksualno aktivne, boluju od dijabetesa, bubrežnog kamenca, trudnice i žene koje su donedavno imale kateter.

Kako bi prevenirali infekciju mokraćnog sustava postoji nekoliko trikova, a trebale bi ih primjenjivati i one žene koje se do sada nisu susrele s tom bolesti.

Infekcije mokraćnog sustava - prevencija

Brisanjem od naprijed prema nazad nakon mokrenja sprječava se prijenos bakterija s područja rektuma prema mokraćnoj cijevi. Redovito uriniranje, svaka dva do tri sata, ispire bakterije iz mokraćnog sustava prije no što se pretjerano namnože i stvore infekciju.

Također, infekciju je moguće spriječiti i uriniranjem nakon spolnog odnosa kako bakterije iz genitalnog područja ne bi došle do mjehura. Važno je i redovito održavati higijenu intimnog područja pritom izbjegavajući proizvode koji iritiraju mokraćnu cijev.

Na razvoj infekcije utječe i metoda kontracepcije. Žene sklone čestim urinarnim infekcijama tako ne bi smjele koristiti dijafragmu i spermicide jer takvi kontraceptivi uništavaju dobre bakterije. Prilikom spolnog odnosa najbolje bi bilo koristiti prirodne lubrikante, primjerice one na vodenoj bazi. Lubrikant je ključan jer trenje do kojega dolazi tijekom odnosa može uzrokovati iritacije u intimnom području i tako stvoriti pogodan okoliš za razvoj loših bakterija.

Prirodna prevencija mokraćnog sustava

Probiotički soj Laktobacila, koji se može pronaći u fermentiranim mliječnim proizvodima, dokazano pomaže u prevenciji infekcija urinarnog sustava. Sok od brusnice ima snažna antioksidativna svojstva zahvaljujući polifenolima. Ovi biljni spojevi mogu pomoći u prevenciji infekcije urinarnog sustava uzrokovanu bakterijom E. coli kod žena.

Jedan od načina prevencije je i prilagodba prehrane. Uzimanjem dodataka prehrani kao što je kalcij povećava se pH vrijednost urina. Što je ta vrijednost veća dobri mikroorganizmi lakše će se boriti protiv razvoja loših bakterija.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti