Smanjite rizik raka prostate

Smanjite rizik raka prostate

Smanjite rizik raka prostate
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prehrana bogata vitaminom D i likopenom smanjuje rizik, iako to nije dovoljno. Treba prestati pušiti, jesti masno i redovito se testirati.

Rak prostate jedan je od najčešćih uzroka smrti muškaraca u svijetu. Znanstvenici National Cancer Institutea procjenjuju da će kod 186,320 muškaraca biti dijagnosticirana ova bolest, dok će njih 28,660 umrijeti od te bolesti, saznajemo na foxnews.com.

Smanjite rizik nastanka bolesti

Iako je ova bolest vrlo česta, postoje načini kako se može smanjiti rizik od njezina nastajanja. Ima ih pet i vrlo su jednostavni.

Najvažnije je redovito se testirati. Muškarci stariji od 50 godina svake bi se godine trebali testirati na rak prostate. Postoje dva načina testiranja, jedan je od njih rektalni pregled prostate, a drugi je testiranje antigena iz krvi. Ako rezultati budu ukazivali na neke abnormalnosti, liječnik će napraviti biopsiju tkiva prostate.

Za prevenciju je važno u prehrani imati dovoljno vitamina D kojeg dobivamo od sunca ili iz tableta. Osobe koje piju mnogo mlijeka morale bi jesti više tune i lososa jer kalcij smanjuje količine vitamina D u organizmu.

Kvalitetna ishrana je nužna

Kao i kod prevencije drugih bolesti, prestanak pušenja je nužan. Studije pokazuju da je kod pušača koji imaju rak prostate veća šansa da će se tumorske stanice proširiti i na druge organe.

Prehrana koja uključuje crveno meso i masnoću također povećava rizik. Nužno je promijeniti ishranu i regulirati tjelesnu težinu. Masnoća povećava proizvodnju testosterona što pak dovodi do rizika razvoja raka prostate. Kao zadnje, ali ne i manje važno, navodi se prehrana bogata likopenom, kojeg ima u rajčicama, jer on uvelike smanjuje mogućnost obolijevanja od ove zloćudne bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti