Imate li problema s očima i vidom?

Imate li problema s očima i vidom?

Imate li problema s očima i vidom?
  • Objavljeno: Petak, 18.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj ljudi ima problema sa zdravljem očiju i vidom. Neki od njih se razviju tek u odrasloj dobi, dok neki već u djetinjstvu pa se pogoršavaju starenjem.

Ambliopija (lijeno oko)

Kod dojenčadi ili djece, mozak neće tolerirati dvostruke slike i zatvara vid slabijem oku. Taj prisilan gubitak vida se naziva "lijeno oko" ili ambliopija. Samo dojenčad i djeca razvijaju ambliopiju.

Dalekovidnost

To je gubitak sposobnosti da vidite predmete u blizini ili sitna slova. To je normalan proces koji se najčešće postupno razvija tijekom života. Bifokalne naočale dopuštaju osobi da jasno vidi predmete, bez obzira na udaljenost.

Suhe oči

Suhe oči se događaju kada suzne žlijezde ne mogu proizvesti dovoljno suza ili kada proizvode suze loše kvalitete. Suhe oči su jako neugodne, izazivaju svrbež, peckanje, a ponekad čak i gubitak vida.

Katarakta

Katarakta se razvija unutar leće oka. Svjetlost ne može doprijeti kako treba i dolazi do oslabljenog vida.

Konjunktivitis

Spojnica je vlažna, prozirna membrana koja pokriva očnu jabučicu i unutarnji kapak. Može biti upaljena iz raznih razloga. To može uzrokovati crvenilo, svrbež, peckanje, suzenje, iscjedak ili osjećaj kao da imate nešto u oku. Konjunktivitis se javlja kod svih dobnih skupina, a može biti uzrokovan infekcijom, izloženosti kemikalijama ili alergijama.

Bolesti rožnice

Bolest, infekcija, ozljeda i izloženost otrovnim sredstvima mogu oštetiti rožnicu oka i uzrokovati crvenilo, suzne oči, bolove i smanjenu vidljivost.

Problemi s kapcima

Kapci štite oči, zadržavaju vlažnost očiju i ograničavaju količinu svjetlosti koja ulazi u oko. Bolovi, svrbež, suzenje i osjetljivost na svjetlost su najčešći simptomi problema s kapcima. Ostali problemi mogu uključivati opuštene kapke, grčeve tijekom treptanja i upaljenost vanjskih rubova kapaka.

Glaukom

Do glaukoma dolazi kada je tlak unutar oka previsok. Ako se ne počne liječiti na vrijeme, može doći do trajnog gubitka vida i sljepoće. Glaukom je rjeđe uzrokovan drugim faktorima, kao što su ozljede oka ili teške infekcije oka.

Makularna degeneracija

Oko 2% osoba starijih od 50 godina pati od staračke makularne degeneracije. Što je osoba starija, to se rizik od makularne degeneracije povećava, zbog čega se često i naziva staračka makularna degeneracija.

Noćno slijepilo

Noćna sljepoća nastaje kada stanice fotoreceptora počnu propadati. Postoje mnogi različiti oblici noćnog sljepila, a mogu biti povezani s poremećajem jetre, nedostatkom vitamina A i bolestima mrežnice.

Strabizam (škiljavost)

Ako se razvije u odrasloj dobi, najčešće je posljedica ozljede glave ili moždanog udara. Postoje različiti tretmani strabizma, ovisno o uzroku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije