Soja pomaže kod uništenja stanica raka pluća

Soja pomaže kod uništenja stanica raka pluća

Soja pomaže kod uništenja stanica raka pluća
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje je pokazalo kako komponenta u soji povećava radijacijsku sposobnost za uništavanje stanica raka pluća.

„Kako bi se poboljšala radioterapija za stanice raka pluća, proučavamo potencijal prirodnih ne-otrovnih sastojaka soje, koje zovemo sojinim izoflavonima, kako bi povećali učinak zračenja naspram tumorskih stanica i istovremeno zaštitili normalni ostatak pluća od ozljeda zbog zračenja," objašnjava dr. Gilda Hillman, profesorica s Wayne State University's School of Medicine u Detroitu.

„Ovi prirodni sojini izoflavoni mogu senzibilizirati stanice raka od učinaka radioterapije, tako što spriječe mehanizme preživljavanja koje aktiviraju stanice raka kako bi se zaštitile," dodaje dr. Hillman, a prenosi Top News.

„U isto vrijeme, sojini izoflavoni također mogu djelovati kao antioksidansi u normalnim tkivima, a oni ih štite od neplanirane štete od radioterapije. U nedavnom istraživanju smo pokazali kako povećanje sojinih izoflavona, ubija stanice raka zračenjem na način da blokira mehanizme za popravak DNA, koji se pokreću od strane stanica raka kako bi preživjeli štetu uzrokovanu zračenjem."

Ljudske stanice raka pluća koje su bile tretirane sa sojinim izoflavonima prije zračenja, pokazale su više DNA oštećenja i manje aktivnosti u vidu popravka, za razliku od stanica koje su primale samo zračenje.

Istraživači su koristili formulaciju koja se sastoji od tri glavna izoflavona koje nalazimo u soji, tu uključujemo: genistein, daidzein i glicitein.

Prije toga, istraživači su otkrili kako čisti genistein pokazuje antitumorsko djelovanje na stjenkama stanica ljudskih stanica raka pluća.

Ovo istraživanje je pokazalo kako mješavina soje ima još veći antitumorski učinak nego čisti genistein. Mješavina soje je također u skladu s tabletama sojinih izoflavona koji su se koristili u kliničkim istraživanjima, za koje je dokazano da su sigurni, zaključili su istraživači.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti