Vitamin D u borbi protiv bolesti

Vitamin D u borbi protiv bolesti

Vitamin D u borbi protiv bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Većina ljudi tijekom zimskih mjeseci izbjegava fizičke aktivnosti u prirodi. Ovo izbjegavanje hladnog zraka znači i izbjegavanje sunčeve svjetlosti.

I dok nestrpljivo čekate proljeće, vašem tijelu sve više nedostaje jedan važan vitamin kojeg sadrži mali broj namirnica.

Vitamin D je poznat i kao vitamin sunca jer se stvara u tijelu tijekom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Potrebnu količinu vitamina D je teško dobiti putem prehrane, stoga je izlaganje suncu od velike važnosti. Odlična vijest je da u prirodi možete biti u potpunosti odjeveni, a vaše tijelo će i dalje proizvoditi vitamin D.

Zašto je vitamin D važan?

Pomaže tijelu da apsorbira kalcij iz hrane i suplemenata, a kalcij je neophodan za očuvanje zdravlja kostiju. Vitamin D igra važnu ulogu u slanju moždanih signala svim dijelovima tijela i jača imunitet.

Daljnja istraživanja su potrebna, ali su znanstvenici dokazali da vitamin D smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti.

Alzheimerova bolesti

Američki znanstvenici su dokazali da omega 3 masne kiseline i vitamin D djeluju protuupalno i smanjuju nakupljanje plaka u mozgu, koji je jedan od vodećih uzročnika Alzheimerove bolesti,

Dijabetes

Svakodnevno uzimanje vitamina D putem suplemenata smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 za čak 50%.

Rak dojke

Znanstvenici su ustanovili da žene koje redovito uzimaju vitamin D, naročito tijekom menopauze, imaju čak 3 puta manji rizik od nastanka raka dojke.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti