Sok od trešnje za bolji san

Sok od trešnje za bolji san

Sok od trešnje za bolji san
  • Objavljeno: Subota, 03.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da samo 2 soka od trešnje dnevno mogu pospješiti kvalitetu sna i produljiti ga za čak 90 minuta.

U istraživanju je sudjelovalo 7 odraslih osoba, koje pate od nesanice. U razdoblju od 2 tjedna su svakodnevno pili 500ml soka od trešnje, a u iduća 2 tjedna placebo.

Trešnjama smanjite rizik od bolesti srca!

Kada su znanstvenici proučili rezultate, otkrili su da sok od trešnje može produljiti njihov san za u prosjeku 84 minute, i to svake noći, a placebo nije imao ni približno sličan učinak.

Sok od trešnje je prirodan izvor melatonina, hormona koji kontrolira san i pospanost, kao i aminokiseline triptofana, koja je također ključna za kvalitetan i nesmetan san.

"Prethodna istraživanja su također pokazala da sok od trešnje može pospješiti kvalitetu sna, a ovim istraživanjem smo to još jednom potvrdili", izjavio je voditelj istraživanja prof. Frank L. Greenway.

Znanstvenici ističu da veliki broj ljudi pati od nesanice. Nesanica je stanje tijekom kojega svaki tjedan osoba spava tek 3 noći, bez obzira na adekvatne uvjete i cjelokupno fizičko zdravlje. Tablete za spavanje su također djelotvorne, ali također uzrokuju nuspojave.

Pripremite smoothie od trešnje i zobi!

Ako niste ljubitelj trešanja, pojedite kivi jer su prethodna istraživanja pokazala da jedan kivi sat vremena prije odlaska krevet povećava razdoblje spavanja za 13% i rizik od mjesečarenja za 29%.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti