Pomaže li san u prevenciji raka i Alzheimerove bolesti?

Pomaže li san u prevenciji raka i Alzheimerove bolesti?

Pomaže li san u prevenciji raka i Alzheimerove bolesti?
  • Objavljeno: Utorak, 02.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika se opet fokusiralo na probleme koji mogu nastati kod osoba koje su kronično neispavane. Na laboratorijskim miševima su proučavali kako manjak sna utječe na širenje raka stanica i zdravlje mozga, a poznato je da su reakcije tijela miševa slične reakcijama tijela čovjeka.

Diljem svijeta sve veći broj ljudi obolijeva od različitih vrsta raka i Alzheimerove bolesti. To su postale bolesti koje su među vodećim uzročnicima smrti u svijetu.

Rezultati laboratorijskog istraživanja su pokazali da se stanice raka šire čak dvostruko brže kod miševa koji su kronično neispavani.

"Trebamo više pažnje obratiti navikama spavanja i dan organizirati na način da spavamo najmanje 7 sati", izjavio je dr. David Gonzales.

Prethodna istraživanja su pokazala da manjak sna može povećati rizik od nastanka različitih vrsta demencije, a ovo istraživanje to i potvrđuje.

Stručnjaci ističu da san treba postati vaš prioritet. Ako ste već usvojili sve zdrave životne navike, a ne spavate dovoljno, svejedno ćete ugrožavati cjelokupno zdravlje svojeg organizma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti