Što koža govori o zdravlju kardiovaskularnog sustava?

Što koža govori o zdravlju kardiovaskularnog sustava?

Što koža govori o zdravlju kardiovaskularnog sustava?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology, otkriva da osobe, koje pate od upalnih stanja kože, imaju povećan rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.

U istraživanju je sudjelovala 61000 osoba. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama i cjelokupnom zdravstvenom stanju, uključujući i zdravstveno stanje kože.

Rezultati analize su pokazali da osobe, koje pate od upalnih stanja kože, kao što je ekcem, imaju za 48% veći rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, 35% veći rizik od nastanka povišene razine šećera u krvi i 29% veći rizik od nastanka povišene razine kolesterola u krvi. Sve su to faktori rizika za nastanak srčanih bolesti i srčanog udara.

Rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava se nije značajno smanjivao, bez obzira na uvođenje zdravijih životnih navika, kao što je redovita tjelovježba. Znanstvenici vjeruju da je za povišen rizik od nastanka srčanih bolesti zaslužna kronična upala u tijelu koja je, iako je vidljiva samo na koži, prisutna u cijelom tijelu.

Prethodna istraživanja su pokazala da kronična upala u tijelu povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, moždani i srčani udar i dijabetes tipa 2. No, znanstvenici su po prvi puta ustanovili da kronična kožna upala također ima jednako štetno djelovanje na zdravlje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti