Ulja koja poboljšavaju raspoloženje, zdravlje srca i izgled kože

Ulja koja poboljšavaju raspoloženje, zdravlje srca i izgled kože

Ulja koja poboljšavaju raspoloženje, zdravlje srca i izgled kože
  • Objavljeno: Subota, 18.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdrava ulja su sve popularnija u kuhinjama diljem svijeta. Donosimo vam ulja koja biste svakako trebali početi koristiti za bolje zdravlje, raspoloženje i izgled.

Sezamovo ulje

Ulje sjemenki sezama pomaže u prevenciji dijabetesa i karijesa, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u zaštiti kože od UV zraka.

Sezamovo ulje ima moćno antioksidacijsko djelovanje, može pomoći kod regulacije razine šećera i kolesterola. Neki ljudi ga koriste za ispiranje usne šupljine jer se na taj način smanjuje prisutnost plaka na zubima i rizik od nastanka karijesa.

Nekoliko puta tjedno uzmite 1 žlicu sezamovog ulja ili ga koristite za pripremu jela na niskim temperaturama. Možete ga koristiti i za salatu.

Ulje avokada

Ulje avokada ima slična svojstva kao i maslinovo ulje. Može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i poboljšati zdravlje i izgled kože.

Ulje avokada ima protuupalna svojstva koja štite kožu od slobodnih radikala. Neka istraživanja su pokazala da djeluje kao prirodni ibuprofen kada su u pitanju bolovi u zglobovima uzrokovani artritisom.

Ulje avokada je poprilično skupo pa će vam biti isplativije uživati u cjelovitom avokadu kojeg za ljepotu i njegu kože možete nanositi površinski.

Orahovo ulje

Ima slična svojstva kao i riblje ulje. Može pomoći u smanjenju razine stresa i potaknuti rad imunološkog sustava.

Orahovo ulje je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje potiču rad imunološkog i živčanog sustava. Istraživanja su pokazala da Orahovo ulje može smanjiti razinu stresa i regulirati krvni tlak, čime se smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Orahovo ulje nikada nemojte zagrijavati jer će izgubiti svoja svojstva. Prelijte ga preko tjestenine, povrća ili dodajte u juhu.

Kokosovo ulje

Zbog svoje svestranosti se sve češće koristi za bolje zdravlje i izgled kože. Kod kupnje kokosovog ulja, bi bilo dobro da odaberete organsko.

Kokosovo ulje ima moćna antimikrobna svojstva. Istraživanja pokazuju da može pomoći u regulaciji kolesterola, probavnog sustava, potaknuti mršavljenje, pospješiti rad srca, pospješiti izgled i zdravlje kose, kože i noktiju.

Dnevno pojedite 2 do 3 žlice kokosovog ulja. Nemojte pretjerivati jer 1 žlica sadrži oko 120 kalorija. Možete ga dodati u smoothie ili jutarnje pahuljice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije