Zašto je vitamin C važan za jak imunitet?

Zašto je vitamin C važan za jak imunitet?

Zašto je vitamin C važan za jak imunitet?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.02.2014.
  • Broj pregleda: 1.747
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jak imunološki sustav je najbolja obrana tijela od mikroba, bakterija i virusa koji bi, da nemamo imunološki sustav, bez problema ušli u tijelo i uništili zdravlje.

Tijelu je potreban svakodnevan izvor hranjivih tvari kako bi normalno funkcioniralo. Vitamin C je jedna od najvažnijih tvari potrebna za rad imunološkog sustava.

Uništava strana tijela

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, stimulira proizvodnju interferona i deaktivira viruse koji uzrokuju dječju paralizu, prehladu, ospice, zaušnjake i herpes. On napada nukleinsku kiselinu virusa i ima sposobnost ulaska u stanice koje miruju i uništiti viruse.

Ovaj vitamin je antioksidant i bori se s bakterijama dok ih potpuno ne uništi, uključujući bakterije koje mogu uzrokovati prijeteće bolesti, kao što su tetanus, stafilokok, difterija i tuberkuloza.

Smanjuje kroničnu upalu u tijelu

Vitamin C djeluje kao antihistamin i smanjuje upalu uzrokovanu alergijskim reakcijama. Također ublažava simptome alergija.

Vitamin C povećava proizvodnju steroida, koji smanjuju upalu u tijelu. Rezultat je jak i otporan imunološki sustav.

Jača vezivno tkivo

Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi novih kolagenih tkiva, kao što su vezivno tkivo u koži, mišićima, ligamentima i kostima. Što su ova tkiva jača, to su otpornija na mikrobe.

Stanice raka otpuštaju štetne enzime koji uništavaju kolagen i omogućavaju brzo širenje raka na druge stanice. Međutim, ako je tkivo kolagena jako, stanice raka neće moći napraviti toliku štetu.

Povećava broj bijelih krvnih stanica

Bijele krvne stanice su poput vojske imunološkog sustava, a vitamin C povećava njihovu proizvodnju i proizvodnju interferona u svim bijelim stanicama.

Što više bijelih krvnih stanica imate, to će imunološki sustav biti spremniji za borbu protiv bilo kakvih bakterija, mikroba ili virusa.

Potiče proizvodnju antitijela

Vitamin E je poznat po svojoj funkciji da pospješuje proizvodnju antitijela kada je tijelo izloženo bakterijama.

Vitamin C štiti vitamin E, pospješuje njegovu regeneraciju i na neizravan način potiče proizvodnju antitijela.

Pospješuje apsorpciju željeza

Optimalna razina željeza je izrazito važna za jak imunološki sustav. Tijelu je željezo potrebno da bi proizvodilo T stanice koje igraju važnu ulogu u funkciji imunološkog sustava.

Nažalost, željezo je ponekad teško apsorbirati jer brojne tvari koje unosimo otežavaju njegovu apsorpciju. Tu nastupa vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije