Stres i depresija uzrokuju srčani udar?

Stres i depresija uzrokuju srčani udar?

Stres i depresija uzrokuju srčani udar?
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Srčani udar je vodeći uzrok smrti te fizičkih i psihičkih poremećaja. Znamo da dijabetes, pretilost, visoki krvni tlak, pušenje i manjak tjelovježbe povećavaju rizik od nastanka srčanog udara.

Novo istraživanje pokazuje da depresija i stres također mogu povećati rizik od nastanka srčanog udara, naročito kod starijih osoba.

Znanstvenici su proveli istraživanje koje je trajalo 10 godina. U istraživanju je sudjelovalo 2649 osoba prosječne dobi og 70 godina. Znanstvenici su sudionicima mjerili razinu stresa, anksioznosti, nezadovoljstva i učestalost simptoma depresije.

Tijekom istraživanja čak 151 osoba je umrla od srčanog udara, a njih 452 je doživjelo srčani udar.

Osobe s najvišom razinom stresa su imale čak 3 puta veću vjerojatnost da će umrijeti od srčanog udara, ali i veću vjerojatnost od samog nastanka srčanog udara.

Ipak, istraživanje nije u potpunosti pouzdano jer znanstvenici nisu uzeli u obzir sveukupno zdravlje i pridržavanje redovitog uzimanja lijekova.

Znanstvenici ističu da promjena životnih navika može spriječiti nastanak srčanog udara. Prestanite pušiti, alkohol konzumirajte u umjerenim količinama, jedite raznoliku i zdravu hranu, vježbajte što više, kontrolirajte razinu krvnog tlaka i prakticirajte vježbe opuštanja (duboko i polagano disanje) jer je dokazano da stres narušava cjelokupno zdravlje i uzrokuje nastanak raznih bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti