Stres izrazito negativno utječe na mlađe žene

Stres izrazito negativno utječe na mlađe žene

Stres izrazito negativno utječe na mlađe žene
  • Objavljeno: Subota, 05.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Provedeno je istraživanje na 686 muškaraca i žena s bolestima srca. Zadatak je bio javno govorništvo, pri čemu im je mjeren protok krvi u srce. Žene mlađe od 50 godina, proživljavaju stres 4 puta teže od muškaraca iste dobi ili starijih žena. Mlađim je ženama, u stresnim situacijama, zabilježen smanjen protok krvi, što može dovesti do srčanog udara.

Stručnjaci su ranije upoznati s činjenicom da mlađe žene jače reagiraju na stres, a novo istraživanje dalo je neke informacije koji nedostaju.

Provjerite možemo li biti ovisni o stresu!

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi od 34 do 79 godina. Neki su proživjeli srčani udar,a ostali su imali druga stanja, poput povremenog javljanja boli u prsnom košu. Sudionicima je zadana tema koju su morali iznijeti pred publikom. Kako bi povećali razinu stresa, publika nije reagirala pozitivno. Uočen je smanjen protok krvi kod trećine žena mlađih od 50 godina, dok je kod muškaraca zabilježena reakcija u samo 8% slučajeva. Podaci pokazuju da je stres važan faktor za žene koje imaju bolesti srca.

Znanstvenici nagađaju da su mlađe žene podložnije stresu jer još nisu uspjele posložiti životne prioritete i uravnotežiti privatni i poslovni život.

Da bi izbjegle ili smanjile razinu stresa, ženama se preporuča bilo koja fizička aktivnost koja je u granicama ugode. Vježbanje jača srce i smanjuje rizik od nastanka depresije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti