Stres oštećuje imunitet djece

Stres oštećuje imunitet djece

Stres oštećuje imunitet djece
  • Objavljeno: Srijeda, 11.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

... objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Istraživači na University of Wiconsin-Madison pregledali su učinak stresnih događaja na dječji imuni sustav. Imuni sustav, prema objašnjenju, nije potpuno razvijen pri rođenju. Kako se imune stanice razvijaju reguliraju se i na njih utječu utjecaji iz okoline u tim ranim fazama.

Procjena skupine adolescenata s poviješću fizičkog zlostavljanja i stresne atmosfere u obiteljskom domu otkrila je da su ta djeca imala više razine protutijela na virus herpesa simpleksa tip 1(HSV-1), što je upućivalo na to da je njihov imuni sustav kompromitiran. Oko dvije trećine populacije u Sjedinjenim Američkim Državama ima u sebi taj virus, koji uzrokuje mjehuriće i kraste u području usana. Pojedinci sa zdravim imunim sustavom u mogućnosti su držati virus pod nadzorom, i rijetko imaju simptome. Pojedinci s oslabljenim imunim sustavom imaju problema s odupiranjem virusu i proizvode protutijela na virus.

«Čak i ako se promijenila okolina djeteta, fiziološki su oni i dalje odgovarali na stres», izjavio je Seth Pollak, stariji autor i profesor psihologije i pedijatrije na University of Wisconsin-Madison. «To može utjecati na njihovo učenje i ponašanje, i kompromitirani imuni sustav će utjecati na zdravlje te djece.»

Studija je objavljena u siječnju 2009. godine u časopisu «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti