Evo zašto trebate potaknuti dijete da bude aktivno čak i kada su praznici

Evo zašto trebate potaknuti dijete da bude aktivno čak i kada su praznici

Evo zašto trebate potaknuti dijete da bude aktivno čak i kada su praznici
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zimski praznici sa sobom nose mnoge radosti, ali i sezonske bolesti. Ni jedno dijete ne želi praznike provesti s temperaturom i ostalim simptomima koji su karakteristični za zimsko razdoblje, a to ne žele niti njihovi roditelji. Zato je važno paziti na dječji imunitet čak i u ovom periodu kada djeca ne provode vrijeme u kolektivu okružena vršnjacima.

Zašto su neka djeca bolesna za vrijeme praznika?

Za vrijeme trajanja nastave i vrtića, mnoga djeca imaju uspostavljenu svoju zdravu rutinu koja se odnosi na spavanje, izvršavanje školskih obveza, izvanškolske aktivnosti i slično. Tijekom praznika ta rutina u većini slučajeva ne postoji, djeca dulje spavaju i svoje slobodno vrijeme provode ispred ekrana.

Iako praznici služe da se djeca odmaraju i zabavljaju, ne smijemo zaboraviti na važnost kretanja i fizičke aktivnosti jer to može pomoći u očuvanju njihova zdravlja. Upravo je fizička aktivnost jedan dio slagalice za snažan imunitet.

Danas su djeca ovisna o sjedilačkim aktivnostima, kao što su gledanje televizije i igranje računalnih igara. Ova vrlo nezdrava praksa šteti njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Manjak fizičke aktivnosti može rezultirati zdravstvenim problemima i pretilošću. Istraživanja pokazuju da umjerena tjelovježba ima iznimno povoljan učinak na imunitet djece, ali i odraslih. Tjelesna aktivnost djeci pruža energiju, smanjuje postotak tjelesne masnoće, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa te održava mišiće, kosti i zglobove zdravima.

Zato je važno da ne zaboravite na fizičku aktivnost, kako u ostatku godine, tako i tijekom praznika. Vi kao roditelj tu imate važnu ulogu, stoga trebate potaknuti svoje dijete da se više kreće i manje sjedi.

Kako potaknuti dijete na fizičku aktivnost?

Za početak, budite primjer svojem djetetu tako što ćete i sami biti fizički aktivni. Možete organizirati zajedničke aktivnosti, kao što su svakodnevna šetnja parkom ili jutarnja tjelovježba.

Također, postavite vremenska ograničenja kada je riječ o vremenu provedenom ispred ekrana. Pritom imajte na umu da su praznici i da dijete treba uživati u ovom razdoblju, stoga mu nemojte u potpunosti braniti omiljene aktivnosti i forsirati ga na vježbanje. U suradnji s djetetom napravite okvirni raspored, kojim ćete odrediti vrijeme koje će biti rezervirano za vježbanje i dozvolite mu da samo odabere onu aktivnost koja mu odgovara.

Kako bi vaše dijete ostalo zdravo tijekom praznika, ali i drugih posebnih razdoblja poput početka novog polugodišta te sezone prehlade, gripe i viroza, dječjem je imunitetu potrebna pojačana potpora. Za dodatnu potporu mame biraju provjerene dodatke prehrani prilagođene djeci i njihovim potrebama.

Potrebni vitamini, minerali i drugi nutrijenti za vaše dijete kriju se u MARSOVCI PROimun DEFEND sirupu za djecu koji sadrži moćnu kombinaciju vitamina C, ekstrakta crne bazge i šipka, rutina te beta glukana iz kvasca S. cerevisiae.

Za jačanje imuniteta i energije tu su i MARSOVCI Gummi echinacea, dodatak prehrani u obliku gumenih bombona koji će sigurno oduševiti vaše dijete, ali i vas jer sadrži vitamine i minerale te ekstrakt echinacee.

Zahvaljujući snažnom imunitetu vaše će dijete imati sretne i zabavne praznike te će se spremno vratiti u školsku klupu ili vrtić.

Više informacija o proizvodima saznajte na marsovci.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije