Ove navike mogu oslabiti dječji imunitet! Spriječite ih na vrijeme.

Ove navike mogu oslabiti dječji imunitet! Spriječite ih na vrijeme.

Ove navike mogu oslabiti dječji imunitet! Spriječite ih na vrijeme.
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nije novost da su djeca vrtićke i školske dobi su često bolesna, jer su upravo dječji kolektivi žarišta prehlade, gripe i viroza. Ipak, neka djeca su češće bolesna od druge djece. Ako i vaše dijete veći dio zime provede kod kuće uz temperaturu, nego u školi ili vrtiću, sigurno se pitate koji je razlog tomu i kako to spriječiti.

Postoje razne navike djece koje vam se možda ne čine toliko opasnima, ali zapravo mogu biti uzrok slabom imunitetu. U prvom redu to su navike poput kasnog odlaska na počinak, previše gledanja televizije, nepravilna higijena i manjak nutritivnih tvari važnih za imunitet.

Kao roditelj, svojem djetetu sigurno želite omogućiti sretno i zdravo djetinjstvo, kako bi vas jednog dana dijete uspješno preraslo. Da biste u tome uspjeli, nezdrave navike svog djeteta zamijenite onima koje im mogu pomoći da postanu (i ostanu) zdravija.

Provodite što više vremena u prirodi za svojim djetetom

Provodi li vaše dijete većinu slobodnog vremena zatvoreno u sobi ispred ekrana? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, vrijeme je da ga potaknete na aktivnosti u prirodi.

Neaktivna djeca imaju slab imunitet, jer previše vremena provedenog u zatvorenom prostoru usporava stvaranje stanica zaduženih za borbu protiv neprijateljskih mikroorganizama. Sa svojim djetetom pokušajte provoditi što više vremena na otvorenom, koliko to prilike dopuštaju.

Usvojite zdravu rutinu spavanja

Ako vaše dijete nema rutinu spavanja, usvojite tu rutinu čim prije. Premalo, ali i previše sna može ozbiljno utjecati na imunitet vašeg djeteta. Navike kao što su odlazak u krevet u kasne sate, igranje igrica i korištenje mobitela navečer mogu poremetiti san, zbog čega će dijete tijekom dana biti pospano i neraspoloženo.

Također, nepravilan san stvara fizički stres koji sprječava slobodno cirkuliranje kisika organizmom. To može oslabiti imunološki sustav i učiniti dijete podložnijim razvoju bolesti. Ograničite upotrebu tehnologije prije spavanja i tijekom noći te odredite vrijeme u koje će vaše dijete ići u krevet. Osim toga, omogućite da spavaća soba vašeg djeteta bude mračna i tiha kako biste mu osigurali neometan san.

Budite uzor svojem djetetu kada je riječ o higijeni

Dijete koje nema usvojene navike pravilne higijene više je podložno razvoju bolesti kada njegov organizam napadnu mikroorganizmi. Nepranje ruku prije jela, nepravilno pranje zuba, prljavi i zapušteni nokti samo su neke od navika loše higijene koje mogu oslabiti imunološki sustav.

Od malena učite svoje dijete o tome koliko je higijena važna za zdravlje. Potaknite ga da opere ruke svaki put kada dođe izvana i prije jela, a rezanje noktiju neka postane tjedna praksa. Pritom mu budite uzor tako što ćete, primjerice, zajedno prati zube. Vašem će djetetu nakon nekog vremena pravilna higijena postati rutina, a zahvaljujući tome će ojačati imunitet.

Omogućite djetetu unos potrebnih nutrijenata

Stara poslovica kaže „ono si što jedeš”. Ovo nije samo isprazna fraza, već činjenica. Zdrava prehrana, odnosno dovoljan unos vitamina, minerala, vlakana i drugih nutrijenata jedan je od ključnih koraka za stvaranje snažnog imuniteta. Redovita konzumacija namirnica bogatih aditivima, konzervansima i rafiniranim šećerom, može uzrokovati probleme u probavnom sustavu, a samim time i oslabiti imunitet.

Svojem djetetu biste svaki dan trebali davati kvalitetne i zdrave namirnice, a dodatnu potporu djetetovom imunitetu možete osigurati pomoću MARSOVCI PROimun DEFEND sirupa. Zahvaljujući vitaminu C, ekstraktu crne bazge i šipka, beta glukanu iz kvasca S. cerevisiae i rutinu, MARSOVCI PROimun DEFEND sirup pruža dugoročnu potporu imunitetu, a pogotovo tijekom posebnih razdoblja, poput povratka u školske klupe i vrtiće te sezone prehlade i viroza.

Jačanju imuniteta i energije pomoći će i MARSOVCI Gummi echinacea, dodatak prehrani u obliku ukusnih gumenih bombona koji sadrži vitamine i minerale te ekstrakt echinacee.

Više informacija o proizvodima saznajte na marsovci.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije