Kako se sretni parovi ponašaju nakon svađe: saznajte jeste li među njima

Kako se sretni parovi ponašaju nakon svađe: saznajte jeste li među njima

Kako se sretni parovi ponašaju nakon svađe: saznajte jeste li među njima
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

U svakom odnosu s vremena na vrijeme dolazi do svađe. Mnogi psiholozi smatraju kako su sukobi u vezi neizostavan dio, ali i da oni, koji se uporno trude izbjegavati veće rasprave, itekako griješe.

Do trzavica najčešće dolazi kada se želje, potrebe i stavovi među partnerima ne poklapaju. U tom slučaju, poželjno je razgovarati, čak i ako bi to rezultiralo svađom jer može doći do rješenja i pozitivnih ishoda. Prešućivanje stvari koje vas muče moglo bi biti destruktivno za vaš odnos. Međutim, ono što razlikuje sretne parove od nesretnih je upravo način na koji se svađaju, ali i kako se ponašaju nakon svađe. U nastavku pročitajte što sretni parovi rade drugačije.

Ne prebacuju krivnju na partnera

Prema riječima američkog psihologa Kurta Smitha, partneri u sretnim vezama će znati prihvatiti svoj dio krivice. Oni u nesretnim odnosima neće nikada preuzeti odgovornost za svoj loš postupak, uvredu ili sami način komunikacije. Važno je zapamtiti da oboje imate normalne ljudske osobine, među kojima su i vaše slabe točke, pa će i one katkad nažalost doći do izražaja.

Ispričaju se - i zaista to misle

„Oprosti“ - jedna jednostavna riječ, a ipak toliko teška za mnoge. „Možda će nekima zvučati nevjerojatno, ali kroz moj rad i iskustvo s parovima, uočio sam da se partneri rijetko ispričavaju jedno drugome,“ rekao je dr. Smith, prenosi huffpost.com. Pritom, važno je naglasiti da rečenica poput „žao mi je što se tako osjećaš“ može povrijediti vašeg partnera jer ne prihvaćate da ste vi razlog zbog kojeg se druga strana osjeća loše. Priznajte si tuđe emocije i prihvatite da biste vi mogli biti krivi za njih.

U svađi može doći do raznih riječi te je bitno uvijek imati na umu da bi druga strana mogla biti povrijeđena jednako kao i vi. Stoga, nemojte misliti samo na svoje osjećaje. Čak i ako ste nekada toliko sigurni da ste vi u pravu, ispričajte se barem zato što ste bili grubi u raspravi.

Nastavljaju dalje i zaboravljaju

Problemi u vezi mogu biti izrazito komplicirani i činit će se kao da je potrebna cijela vječnost da se riješe. „Sretni parovi su svjesni da je potrebno više razgovora kako bi se došlo do konačnog rješenja“ objasnila je terapeutkinja Nicole Saunders, vlasnica centra za terapiju u Sjevernoj Karolini. Ako su svjesni da imaju problem, dogovorit će drugi razgovor i nastaviti sa svojim danom i obavezama jer - život ne prestaje zbog jedne svađe.

S druge strane, mogu nastati mini problemi oko kućanskih poslova, ljubomore, greške u komunikaciji... Sretni parovi svjesni su da ne smiju ostati u svojim negativnim osjećanjima dugo. Ako su riješili svađu i pomirili se, istog trena trebali bi zaboravljati na nesuglasice.

Uče iz svojih grešaka

Kalifornijski psiholog Ryan Howes, objasnio je kako je u zdravim vezama svađa rezultat pogrešne komunikacije ili nesporazuma. To bi značilo da je svako neslaganje, zapravo prilika da bolje upoznate i razumijete svog partnera. Shvatit ćete kako ćete u budućnosti s njim komunicirati o nekoj određenoj stavki. Autor časopisa za muškarce „Mental Health Journal for Men“ objasnio je kako bi uvijek trebali uzeti minutu i analizirati što možete naučiti iz vaše interakcije. Ako ne zapamtite što je pošlo po krivu u vašoj komunikaciji, ponavljat ćete greške i nećete ništa popraviti.

Obje strane trude se popraviti situaciju

Svađe znaju biti izuzetno stresne i iscrpljujuće, zbog čega nam mogu oduzeti dosta energije. Umjesto da ostanu ogorčeni, sretni parovi nakon svađe pokušavaju počastiti jedno drugo s malo nježnosti i ljubavi. Čak i kada je jasno da to rade svjesno, rado prihvaćaju male geste. Iskrena isprika, dugi zagrljaj i geste poput kuhanja kave i masaže mogu uvjeriti vašeg partnera da ga volite i dalje i da se ništa nije promijenilo.

„Ponovno svjesno povezivanje poput zajedničke šetnje, gledanja vaše omiljene serije ili čak seksa, može zacijeliti male pukotine koje ste stvorili,“ rekla je terapeutkinja Saunders. Pogledajte smiješni TikTok video, spomenite neku svoju internu šalu i igrajte se sa svojim ljubimcem. Mnogi stručnjaci ističu kako zajedničko smijanje djeluje ljekovito na vaš odnos. Time se ne briše svađa koja se dogodila, već služi kao pomagalo vašem tijelu i duhu kako bi znalo da možete krenuti naprijed i ponovno vjerovati jedno drugome. Kada se ohlade, sretni parovi često uzimaju neko vrijeme da razmisle o svemu i vraćaju se razgovarati hladne glave.

„Zdrave ljubavne odnose karakterizira stabilnost, pa za njih pomisao na razmatranje aspekta sukoba nije toliko zastrašujuća i prijeteća za njihovu vezu,“ zaključila je dr. Saunders.

Stoga, ako uočite da se u posljednje vrijeme češće svađate sa svojim partnerom, nemojte odmah pretpostaviti da ste u nesretnom braku ili vezi. Možda je samo naišao jedan loš period, koji možete popraviti uz ove savjete. Odnosi su puni uspona i padova, pa morate biti spremni na jedno i drugo.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije