Televizija potiče agresivnost u djece

Televizija potiče agresivnost u djece

Televizija potiče agresivnost u djece
  • Objavljeno: Srijeda, 04.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Što više televizijskog programa neko trogodišnje dijete gleda, veća je vjerojatnost da će se agresivnije ponašati, rezultati su to američkog istraživanja.

Čak i rad televizora u pozadini, iako ga dijete ne gleda, također je povezano s agresivnim ponašanjem premda ta veza nije toliko jaka kao pri izravnom gledanju, rekla je Jennifer Manganello sa sveučilišta u Albanyju u državi New York.

'Roditelji bi trebali biti pametni i oprezni s upotrebom televizije. Morali bi djeci ograničiti gledanje i obratiti pozornost na sadržaj programa', dodala je.

U istraživanje je bilo uključeno 3.128 majki iz 20 američkih gradova koje su rodile između 1998. i 2000. godine. Njihovi trogodišnjaci u prosjeku su gledali televiziju tri sata na dan, a televizor je u kućanstvu bio upaljen pet sati.

Nakon što su u istraživanje uključeni otprije poznati čimbenici povezani s agresivnim ponašanjem, kao što je život u nasilnoj četvrti, gledanje televizije i upaljen televizor u kućanstvu značajno su ispali povezani s agresivnim ponašanjem, udaranjem drugih, neposluhom i vrištanjem.

Američka udruga pedijatara preporučuje da djeca mlađa od dvije godine uopće ne gledaju televiziju, a ona starija manje od dva sata na dan. Nekoliko je načina na koji televizija utječe na ponašanje djece. Ona mogu vidjeti nasilje na programu, a vrijeme provedeno pred televizorom znači manje vremena za ponašanje koje pomaže pozitivnu razvoju, poput igre i čitanja.

Preporučamo vam odličnu knjigu o dječjem samopouzdanju dviju doktorica psihologije dr. Dubravke Miljković i dr. Majde Rijavec; Bolje biti vjetar nego list

Više o knjizi pročitajte na ovom linku

 

 

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti