Tjelovježba jednako dobra za migrenu kao i lijekovi

Tjelovježba jednako dobra za migrenu kao i lijekovi

Tjelovježba jednako dobra za migrenu kao i lijekovi
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje nam pokazuje kako tjelovježba može biti jednako dobra kao i lijekovi za pomoć kod migrena.

Tipična migrena utječe na pola glave, pulsira kao otkucaji srca te traje od 4 do 72 sata. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, fotofobiju (velika osjetljivost na svjetlo) te hiperakuziju (povećana osjetljivost na zvuk).

Istraživači iz Sahlgrenske akademije u Švedskoj, analizirali su koliko dobro tjelovježba funkcionira kao preventivno liječenje migrene, u odnosu na vježbe opuštanja ili lijekove.

"Naš zaključak je kako tjelovježba može djelovati kao alternativa vježbama opuštanja ili lijekovima, kada je u pitanju sprečavanje migrene," Top News prenosi izjavu glavne istraživačice Emme Varkey sa Sahlgrenska akademije.

Istraživanje je uključivalo 91 pacijenta koji pati od migrene. Trećina od njih je vježbalo 40 minuta po tri puta tjedno pod nadzorom, trećina je radila vježbe opuštanja, a zadnja trećina je dobivala lijekove topiramate.

Istraživanje je trajalo tri mjeseca tijekom kojih je praćeno stanje migrene kod pacijenata, kvaliteta života, aerobni kapacitet te razinu fizičke aktivnosti koja je vrednovana prije, tijekom i nakon tretmana.

Rezultati su pokazali kako je broj migrena pao kod sve tri skupine. Zanimljivo, nije bilo nikakve razlike u preventivnim učincima između tri tretmana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti