Tko treba izbjegavati čokoladu?

Tko treba izbjegavati čokoladu?

Tko treba izbjegavati čokoladu?
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tamna čokolada krije brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja su dokazala da čokolada može smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, srčani i moždani udar. Čokolada regulira razinu kolesterola, a jedno istraživanje je pokazalo da je učinkovita u regulaciji krvnog tlaka.

Istražite slatke prednosti tamne čokolade!

Znanstvenici su dokazali da umjereno konzumiranje čokolade može smanjiti žudnju za slatkim i pomoći kod mršavljenja. Također je dokazano da čokolada može ublažiti simptome kroničnog kašlja.

Trebate zapamtiti da nije svaka čokolada zdrava. Konzumirajte tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa. Također je važno da čokoladu konzumirate u umjerenim količinama kako ne biste naškodili svom zdravlju.

Ipak, bez obzira na sve te zdravstvene prednosti, čokolada nije dobra za svakoga i neke osobe bi ju trebale što više izbjegavati.

Stručnjaci ističu da sve osobe koje su osjetljive na kofein trebaju izbjegavati čokoladu. Kofein može uzrokovati probleme sa spavanjem, anksioznost, bol u trbuhu i trnce u tijelu. Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži čak 20mg kofeina.

Provjerite zašto je tamna čokolada zdrava!

Ako ste skloni stvaranju bubrežnih kamenaca, čokoladu izbjegavajte jer sadrži oksalnu kiselinu koja povećava rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Osobe koje često pate od glavobolja ili migrena također trebaju izbjegavati tamnu čokoladu jer sadrži tiramin, tvar koja kod nekih osoba potiče nastanak glavobolje i pogoršava simptome migrena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti