Trebaju li dijabetičari izbjegavati voće?

Trebaju li dijabetičari izbjegavati voće?

Trebaju li dijabetičari izbjegavati voće?
  • Objavljeno: Subota, 29.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Većina ljudi smatra da je konzumacija voća neizostavna u zdravoj prehrani, no za osobe koje boluju od dijabetesa priča je drugačija.

Bi li voće trebalo svesti na minimum ili čak izbjegavati zbog toga što sadrži šećer? Ili vlakna i ostali nutrijenti koje sadrži smanjuju utjecaj na razinu šećera u krvi? Zbog nedostatka istraživanja i nejedinstvenih savjeta, još nema jasnog odgovora.

Ipak, nova studija objavljena u časopisu Nutrition Journal mogla bi pružiti neke smjernice: otkrila je da smanjena konzumacija voća ne pomaže dijabetičarima.

Istraživači su tijekom istraživanja okupili 63 muškaraca i žena s prekomjernom težinom i nedavno dijagnosticiranim dijabetesom tipa II.

Svi su ispitanici na raspolaganju imali liječničku pomoć i savjete nutricionista, uključujući i prijedloge za smanjenje unosa kalorija. No, neke od njih su ispitivači nasumce izabrali sa zadatkom da smanje unos voća, dok je druga skupina jela najmanje dva voćna obroka dnevno.

Cilj je bio istražiti utjecaj takvih režima na glikolizirani hemoglobin koji pokazuje razinu šećera u krvi tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Prva je skupina dnevno konzumirala oko 135 grama voća, što je približno jednako količini u jednoj naranči ili banani, dok je druga skupina konzumirala oko 320 grama.

Nakon dvanaest tjedana, ispitanici u objema skupinama izgubili su na tjelesnoj težini i smanjili obujam struka, no oni koji su jeli više voća imali su i bolje rezultate, dok među skupinama nije bilo značajnih razlika u rezultatima mjerenja razine šećera u krvi.

Uzimajući u obzir brojne moguće pogodnosti koje nam pruža voće, preporučamo da oboljeli od dijabetesa tipa II ne smanjuju unos voća, izjavili su autori istraživanja. Ipak, važno je napomenuti kako je potrebno provesti još istraživanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti