Evo kakav utjecaj tuna ima na zdravlje!

Evo kakav utjecaj tuna ima na zdravlje!

Evo kakav utjecaj tuna ima na zdravlje!
  • Objavljeno: Petak, 16.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Tuna je odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina te je općenito jedan od najdostupnijih izvora proteina, nakon piletine. Može se pripremati na razne načine, a mnogi ju najčešće jedu kao dio salate i tjestenine s tunjevinom ili pak pripremaju sočne odreske od tune.

Tuna može poslužiti kao zamjena za meso, a dosadašnja istraživanja su pokazala da može poboljšati zdravlje cjelokupnog organizma i smanjiti rizik od nastanka niza bolesti.

Zdravstvene prednosti tune

1. Tuna za jači imunitet

Tuna ima odlična antioksidativna svojstva. U njezinom sastavu pronalazimo vitamin C, cink, mangan i selen. To su spojevi koji jačaju imunološki sustav i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti.

2. Tuna i zdravlje srca

Omega 3 masne kiseline, kojima je tuna bogata, smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola. Na taj način smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara.

3. Tuna i mršavljenje

Zbog visokog udjela proteina, tuna je odlična za povećanje postotka mišićnog tkiva, što znači da će vaše tijelo sagorijevati više kalorija, čak i u stanju mirovanja.

4. Tuna smanjuje rizik od nastanka raka

Tuna je odličan izvor selena koji smanjuje razinu slobodnih radikala, za koje je dokazano da povećavaju rizik od nastanka kancerogenih stanica.

5. Tuna za energiju

Tuna je jako dobar izvor vitamina B kompleksa koji ubrzavaju metabolizam i povećavaju razinu energije. Istraživanja su pokazala da sportaši koji jedu barem 2 porcije tune tjedno imaju više energije i veću izdržljivost.

Ipak, u tuni nije dobro pretjerivati i konzumirati ju previše često, bez obzira radi li se o mesu tune ili konzerviranoj tunjevini jer ova popularna riba skriva neke opasnosti. Zbog zagađenosti mora tuna upija živu i druge teške metale, stoga bi ju trudnice trebale izbjegavati, a ostale osobe jesti u umjerenim količinama.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti