U bananama se krije lijek za AIDS

U bananama se krije lijek za AIDS

U bananama se krije lijek za AIDS
  • Objavljeno: Srijeda, 17.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici vjeruju da bi banane mogle biti moćan lijek koji bi na smogao zaštiti od virusa AIDS-a. U laboratorijskim testovima pokazalo se da je sastojak banane banlec jednako učinkovit kao i dva postojeća lijeka za HIV, pa znanstvenici vjeruju da bi jeftine terapije bazirane na banlecu mogle sačuvati milijune života.

Sastojak lektin prirodna je kemikalija koju nalazimo u biljkama, a koja se uspješno bori s infekcijama. Američki znanstvenici otkrili su da lektin koji se nalazi u bananama može spriječiti infekciju HIV-a tako što blokira ulazak virusa u tijelo.

Glavni istraživač Michal Swanson sa sveučilišta Michigan objasnio je otkriće: 'Problem s nekim lijekovima za HIV je taj što virus mutira i postaje otporan, ali to mu postaje puno teže u prisutnosti lektina. Lektini se mogu vezati uz šećere koji se nalaze na različitim mjestima omotnice HIV-1 i pretpostavljamo da je potrebno da nekoliko puta mutira prije nego mu uspije probiti omotnicu.'

Banlec bio je učinkovit u laboratorijskim testovima jednak kao i dva postojeća anti-HIV lijeka, a trenutačno se radi na tome da banlec postane pogodan za ljude. Vjeruje se da bi se mogao koristi sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima za HIV. Dobra vijest je ta da bi čak i skroman uspjeh tog lijeka mogao spasiti milijune života širom svijeta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti