Ćelavost je znak dobrog zdravlja

Ćelavost je znak dobrog zdravlja

Ćelavost je znak dobrog zdravlja
  • Objavljeno: Srijeda, 17.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gubljenje kose velik je udarac za muški ego, no sad se mogu tješiti da je to zapravo dobar znak. Znanstvenici su, naime, dokazali da je ćelavost povezana s dobrim zdravljem.

Muškarci koji počinju gubiti kosu u mlađoj dobi imaju 45 posto manje šanse da obole od raka prostate, tvrde američki znanstvenici koji su pronašli poveznicu između visoke razine testosterona kod muškaraca koji ranije oćelave i niskog rizika od pojave tumora.

U istraživanju je sudjelovalo 2.000 muškaraca u dobi od 40 do 47 godina, od kojih je polovica imala rak prostate. Postotak tumora kod muškaraca koji su priznali da su počeli ćelavjeti prije 30. godine uspoređen je s onima koji nisu imali problema s gubljenjem kose. Pokazalo se da ćelavi muškarci imaju manji rizik od obolijevanja od raka prostate za 29 do 45 posto.

Polovica muškaraca do svoje 50. godine oćelavi, a polovica ih misli da zbog ćelavosti izgleda starije i manje privlačno suprotnom spolu. Trojica od četvorice zbog toga imaju i problema sa samopouzdanjem.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti