U sljedećih 30 godina imat ćemo 4 puta više plastičnog otpada!

U sljedećih 30 godina imat ćemo 4 puta više plastičnog otpada!

U sljedećih 30 godina imat ćemo 4 puta više plastičnog otpada!
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prije sedamdeset godina plastika se nije toliko koristila u svakodnevnom životu, a najprisutnija je bila u vojsci. Danas, nažalost, ne možemo zamisliti život bez plastike. Najnovija istraživanja pokazuju da ćemo u narednih 30 godina proizvesti 4 puta više plastičnog otpada nego sada.

Istraživači su prikupili podatke o „sudbini“ svakog komada plastike, budući da je materijal bio proizveden u pedesetim godinama. Do 2015. godine čovječanstvo je proizvelo 8,3 milijarde tona plastike, što je generiralo 6,3 milijarde tona plastičnog otpada. Od toga se 9% reciklira i 12% spaljuje. Ogromna količina, 79%, prepuštena je prirodi.

Do 2050. godine proizvest ćemo 26 milijardi tona plastičnog otpada!

Temeljem povijesnih podataka, predviđa se da ćemo do 2050. godine, proizvesti i odložiti 26 milijardi tona plastičnog otpada. U"primarni otpad" po prvi spada plastični otpad i ne uključuje otpad koji je recikliran iz plastike.

Ako se ovi trendovi nastave, do 2050. godine od 26 milijardi tona plastičnog otpada, gotovo polovica će biti odbačena na odlagališta otpada i okoliš.

Za milijardu godina od sada, možda ljudska vrsta neće ni postojati, a jedini ostatak naše civilizacije bit će jeftini plastični otpad koji smo sami proizveli.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti