Učinak akupunkture nije samo psihološki

Učinak akupunkture nije samo psihološki

Učinak akupunkture nije samo psihološki
  • Objavljeno: Utorak, 30.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Akupunktura ograničava aktivnosti u dijelovima mozga zaduženima za mjerenje boli, otkriva nam istraživanje na 18 volontera.

Znanstvenici vjeruju kako istraživanje pokazuje kako akupunktura ne funkcionira samo na psihološkoj razini, kao placebo, već da ona također ima izravan utjecaj na centre za obradu boli u mozgu.

Međutim i dalje mnogi kritičari vjeruju kako akupunktura djeluje samo kao placebo.

U istraživanju provedenom na Sveučilištu „Duisburg-Essen" u Njemačkoj, analizirane su snimke mozga dobrovoljaca koji su podvrgnuti blagim električnim šokovima.

Prvo su primili blage električne šokove bez akupunkture, a zatim su dobili iste šokove dok su im akupunkturne igle postavljene između nožnih prstiju, ispod koljena i blizu palca.

Istraživači su zatim usporedili slike nastale magnetnom rezonancom, koji može mjeriti male metaboličke promjene koje se odvijaju u aktivnim dijelovima mozga, kako bi vidjeli da li se odgovori razlikuju.

Istraživačica dr. Nina Theysohn, je izjavila: „Aktivacija područja mozga koji su uključeni u percepciju boli, bila je značajno smanjena ili promijenjena pod utjecajem akupunkture."

Slike nastale magnetnom rezonancom također su pokazale kako akupunktura funkcionira i kao placebo, dodaju istraživači, utječući na aktivnosti u područjima koja reguliraju očekivanja i razumijevanje boli.

Dr. Theysohn je zaključila: „Akupunktura bi trebala djelovati kroz najmanje dva mehanizma, nespecifični efekti osnovani na očekivanju i specifične promijene signala dolazne boli."

„Naša otkrića podržavaju kako postoje i nespecifični i specifični mehanizmi, što sugerira kako akupunktura može pomoći u olakšanju boli."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti