Želite dug i zdrav život? Nije sve samo u genetici!

Želite dug i zdrav život? Nije sve samo u genetici!

Želite dug i zdrav život? Nije sve samo u genetici!
  • Objavljeno: Subota, 27.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prethodna istraživanja su pokazala kako je ključ dužeg života u našim genima. Međutim, najnoviji liječnički savjeti sugeriraju kako nam genetika sa samo 25 posto doprinosi u dužini našeg životnog vijeka.

Prema mišljenju stručnjaka iz centra Age UK, recept za dug životni vijek uključuje jednostavne mjere kao što su redovita tjelovježba, razgovor s prijateljima te zdrava prehrana.

Istraživači tvrde kako nikada nije prerano, ili prekasno, da počnete usvajati zdrav režim za poboljšanje starije dobi života.

Njihovi savjeti uključuju, dovoljno kvalitetnog sna, održavanje socijalnih kontakata s drugim ljudima te pozitivnog prihvaćanja da jednostavno starite.

Poznatiji savjeti su također potvrđeni, kao što je redovita tjelovježba, zdrava prehrana, redoviti pregledi, izbjegavanje duhanskih proizvoda, zaštita očiju i izbjegavanje oštećenja od sunca.

Istraživači također pozivaju ljude na fizičko i mentalno blagostanje, neka paze na svoje mirovine te traže stručno financijsko savjetovanje kada je to potrebno.

"Doista možemo utjecati na to kako starimo, a ovi navedeni savjeti su odličan vodič za bolje starenje. Na primjer, možda se čine očiglednima, ali redoviti zdravstveni pregledi su jako važni," Top News navodi istraživača profesora Iana Philpa.

"Rano otkrivanje bolesti, redoviti sistematski te ako ste u toku sa cjepivima, sve je to od ključne važnosti. A stvari poput održavanja socijalnih kontakata te pozitvnog prihvaćanja da jednostavno starite su također ključne," za kraj dodaje Philp.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti