Uskoro pilula protiv menstrualnih bolova

Uskoro pilula protiv menstrualnih bolova

Uskoro pilula protiv menstrualnih bolova
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Lijek koji bi trebao milijune žena konačno riješiti menstrualnih grčeva i bolova mogao bi se uskoro naći na tržištu.

Pilula je stvorena s ciljem da se bori s bolnim menstrualnim grčevima (dismenoreja) koji muče 90 posto mladih i sredovječnih žena svakog mjeseca. Uzima li se uoči menstruacije, može u potpunosti odagnati bol, no može se koristiti i kad bol nastupi i u tom slučaju ga učinkovito ublažava.

Uobičajeni PMS simptomi uključuju bolove u trbuhu i leđima, mučninu, povraćanje, znojenje i vrtoglavicu. Postojeće metode liječenja za to stanje uključuju analgetike, protuupalne lijekove i oralnu kontracepciju koja zaustavlja menstruaciju. Međutim, sve te metode liječenja su zapravo neučinkovite kod više od trećine žena s umjerenim i ozbiljnim slučajevima PMS-a.

Većina tih lijekova ublažava simptome, a ne bavi se njihovim uzrocima. Menstrualne grčeve uzrokuju kontrakcije maternice za vrijeme menstruacija, a kod dismenoreje maternica kontaktira povećanim intenzitetom, što uzrokuje ozbiljne i bolne grčeve.

Znanstvenici vjeruju da je uzrok povećana razina hormona vazopresina u krvi koji igra značajnu ulogu u regulaciji kontrakcija maternice. U farmaceutskoj tvrtki Vantia došli su do otkrića da blokiranje tog hormona može pomoći u ublažavanju dismenoreje, a lijek na kojem trenutno rade na tržištu bi se mogao naći za četiri godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti