Što je bol i kako ju zaustaviti?

Što je bol i kako ju zaustaviti?

Što je bol i kako ju zaustaviti?
  • Objavljeno: Srijeda, 03.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Često se dogodi da nas nešto boli, no jeste li ikada razmišljali o tome što je zapravo bol i što ju uzrokuje? Ako otkrijete to, možda ćete lakše pristupiti tretiranju iste.

Bol prati različita stanja i prirodni je mehanizam kojim naše tijelo govori da nešto nije u redu. Bol prati velik broj bolesti, a sam doživljaj boli ovisi o fizičkom i psihičkom stanju pojedinca. Bol je neugodan osjet koji nam ometa svakodnevne aktivnosti, kvari raspoloženje, ometa koncentraciju, otežava rad i umanjuje uživanje u slobodnom vremenu.

Bol se može osjećati kao tupa bol, žarenje, pečenje, lagana neugoda, jaka neugoda, oštra bol, probadajuća bol, grčevi. Osim zbog bolesti, bol se često javlja zbog umora, stresa, konfliktnih situacija, nakon sportskih aktivnosti, kao i u nizu drugih situacija. Bol treba ukloniti ili umanjiti koliko god je moguće, a utvrđivanje uzroka prvi je korak u njezinu otklanjanju.

Samoliječenje kod boli

Bol je alarmantan simptom koji upozorava na već nastalo ili neko moguće oštećenje u organizmu i u tom je slučaju korisna. Međutim, bol treba liječiti i ne treba je pustiti da se pojača i iscrpljuje organizam. Bez liječnika liječimo akutne kratkotrajne boli kao što su glavobolja, zubobolja, dismenoreja (bolna mjesečnica) i blaže mišićno-koštane boli. Samoliječenje boli traje 2-3 dana, a ako bol traje dulje, treba potražiti liječničku pomoć.

Što je glavobolja?

Glavobolja je akutna ili kronična bol u području glave i jedan od najčešćih simptoma raznih bolesti.

Mogu je uzrokovati povišena temperatura, prehlada, stres, PMS, mamurnost, upala uha i sinusa, bolesti zubi i desni te neki lijekovi. Glavobolje se dijele na primarne, kod kojih se ne može utvrditi organski uzrok nastanka, kao što su tenzijska ili migrena, dok u sekundarne spadaju one izazvane ozljedama glave i vrata, uzrokovane infekcijama ili povezane s psihijatrijskim poremećajima.

Ovaj napitak će vas odmah osloboditi glavobolje!

Što je dismenoreja?

Dismenoreja ili bolna menstruacija javlja se u većine žena do sredine 20-ih godina ili do poroda.

Simptomi su bolovi ili grčevi u donjem dijelu trbuha neposredno prije ili prvih dana menstruacije. Manji broj žena ima izrazito snažne bolove praćene mučninom, povraćanjem, proljevom, ubrzanim radom srca i ubrzanim plitkim disanjem. Dismenoreja se najčešće liječi primjenom lijekova protiv boli te je najbolje uzeti lijek već pri prvom blagom nastupu bolova, da se ne bi pojačali. Korisno je mirovanje i utopljivanje, uzimanje lagane hrane i veće količine tekućine. Uzroke dismenoreje treba ustanoviti ginekolog.

Što je zubobolja?

Zubobolja je jedan od najčešćih razloga posjeta stomatologu. Najčešći razlog zubobolje je upala pulpe, odnosno unutarnjeg dijela zuba koji je opskrbljen živcima. U početku se osjeća kratka, oštra bol kao odgovor na hladno ili slatko, a s vremenom prelazi u tupu, pulsirajuću i trajniju bol. Upala nastaje kao posljedica karijesa ili loma zuba. Zubobolju možemo osjećati i kao posljedicu upale desni ili parodontnih promjena te nakon kirurških zahvata na zubima. Zubobolju najčešće liječi stomatolog.

Ako ne perete zube svaki dan, riskirate ovo!

Što je mišićna bol?

Mišićna bol može biti akutna i kronična. Akutna je uzrokovana ozljedom, rupturom i upalom i prestaje nakon oporavka od ozljede. Ovdje se ubraja i upala mišića nakon pojačanog fizičkog napora. Kronična bol u mišićima često je posljedica neke ozbiljne sportske ozljede, npr. rupture mišića. Liječenje mišićne boli, uz lijekove, najčešće uključuje i razne oblike fizikalne terapije.

Kako liječiti bol?

Lijekovi za liječenje boli zovu se analgetici i djeluju različitim mehanizmima, a izabiru se ovisno o vrsti i jačini boli. Kako mogu imati nuspojave te se moraju primjenjivati s oprezom, za većinu je analgetika potrebna preporuka liječnika. O analgeticima koji se mogu nabaviti bez preporuke liječnika svakako se valja savjetovati s ljekarnikom, koji će vas podučiti o pravilnoj primjeni. Kao bezreceptni lijekovi najčešće se primjenjuju acetilsalicilatna kiselina, paracetamol i ibuprofen.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije