Što je bol?

Što je bol?

Što je bol?
  • Objavljeno: Subota, 10.10.2020.
  • Broj pregleda: 1.086
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bol prati različita stanja i prirodni je mehanizam kojim naše tijelo govori da nešto nije u redu. Bol prati velik broj bolesti, a sam doživljaj boli ovisi o fizičkom i psihičkom stanju pojedinca. Bol je neugodan osjet koji nam ometa svakodnevne aktivnosti, kvari raspoloženje, ometa koncentraciju, otežava rad i umanjuje uživanje u slobodnom vremenu. Bol se može osjećati kao tupa bol, žarenje, pečenje, lagana neugoda, jaka neugoda, oštra bol, probadajuća bol, grčevi. Osim zbog bolesti, bol se često javlja zbog umora, stresa, konfliktnih situacija, nakon sportskih aktivnosti, kao i u nizu drugih situacija. Bol treba ukloniti ili umanjiti koliko god je moguće, a utvrđivanje uzroka prvi je korak u njezinu otklanjanju.

Samoliječenje boli

Bol je alarmantan simptom koji upozorava na već nastalo ili neko moguće oštećenje u organizmu i u tom je slučaju korisna. Međutim, bol treba liječiti i ne treba je pustiti da se pojača i iscrpljuje organizam. Bez liječnika liječimo akutne kratkotrajne boli kao što su glavobolja, zubobolja, dismenoreja (bolna mjesečnica) i blaže mišićno-koštane boli. Samoliječenje boli traje 2-3 dana, a ako bol traje dulje, treba potražiti liječničku pomoć.

Što je glavobolja?

Glavobolja je akutna ili kronična bol u području glave i jedan od najčešćih simptoma raznih bolesti.

Mogu je uzrokovati povišena temperatura, prehlada, stres, PMS, mamurnost, upala uha i sinusa, bolesti zubi i desni te neki lijekovi. Glavobolje se dijele na primarne, kod kojih se ne može utvrditi organski uzrok nastanka, kao što su tenzijska ili migrena, dok u sekundarne spadaju one izazvane ozljedama glave i vrata, uzrokovane infekcijama ili povezane s psihijatrijskim poremećajima.

Što je zubobolja?

Zubobolja je jedan od najčešćih razloga posjeta stomatologu. Najčešći razlog zubobolje je upala pulpe, odnosno unutarnjeg dijela zuba koji je opskrbljen živcima. U početku se osjeća kratka, oštra bol kao odgovor na hladno ili slatko, a s vremenom prelazi u tupu, pulsirajuću i trajniju bol. Upala nastaje kao posljedica karijesa ili loma zuba. Zubobolju možemo osjećati i kao posljedicu upale desni ili parodontnih promjena te nakon kirurških zahvata na zubima. Zubobolju u pravilu liječi stomatolog.

Što je dismenoreja?

Dismenoreja ili bolna menstruacija javlja se u većine žena do sredine 20-ih godina ili do poroda.

Simptomi su bolovi ili grčevi u donjem dijelu trbuha neposredno prije ili prvih dana menstruacije. Manji broj žena ima izrazito snažne bolove praćene mučninom, povraćanjem, proljevom, ubrzanim radom srca i ubrzanim plitkim disanjem. Dismenoreja se najčešće liječi primjenom lijekova protiv boli te je najbolje uzeti lijek već pri prvom blagom nastupu bolova, da se ne bi pojačali. Korisno je

Mirovanje i utopljivanje, uzimanje lagane hrane i veće količine tekućine. Uzroke dismenoreje treba ustanoviti ginekolog.

Što je mišićna bol?

Mišićna bol može biti akutna i kronična. Akutna je uzrokovana ozljedom, rupturom i upalom i prestaje nakon oporavka od ozljede. Ovdje se ubraja i upala mišića nakon pojačanog fizičkog napora. Kronična bol u mišićima često je posljedica neke ozbiljne sportske ozljede, npr. rupture mišića. Liječenje mišićne boli, uz lijekove, najčešće uključuje i razne oblike fizikalne terapije.

Kako se bol liječi?

Lijekovi za liječenje boli zovu se analgetici i djeluju različitim mehanizmima, a izabiru se ovisno o vrsti i jačini boli. Kako mogu imati nuspojave te se moraju primjenjivati s oprezom, za većinu je analgetika potrebna preporuka liječnika. O analgeticima koji se mogu nabaviti bez preporuke liječnika svakako se valja savjetovati s ljekarnikom, koji će vas podučiti o pravilnoj primjeni. Kao bezreceptni lijekovi najčešće se primjenjuju acetilsalicilatna kiselina, paracetamol i ibuprofen.

Razlikuju se prema sastavu, obliku i količini djelatne tvari. Ibuprofen ublažava bol i može se koristiti za snižavanje povišene tjelesne temperature, IBALGIN RAPID je ibuprofen u posebnom kemijskom obliku (ibuprofenlizinat) koji se brže apsorbira u krvotok i brže stiže do mjesta boli. Namijenjen je za liječenje djece od 40 kg tjelesne težine naviše, s navršenih 12 godina i stariji i odraslih za ublažavanje boli različitog podrijetla: glavobolje - uključujući migrenu, zubobolje, dismenoreje, mišićne boli.

ibalgin.jpg

Oprez je potreban kod osoba s bolestima bubrega i jetre, oboljelim od astme, kod osoba sa upalnim bolestima probavnog trakta, osoba koje istodobno uzimaju lijekove koji mogu povećati rizik od želučane toksičnosti i krvarenja, odmah nakon velikog kirurškog zahvata, kod osoba s nekim imunosnim poremećajima i poremećajima vezivnog tkiva te kod osoba s bolestima srca i krvnih žila. Za način primjene i mjere opreza savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Najnovije

Najčitanije