Promjene menstrualnog ciklusa koje dolaze s godinama

Promjene menstrualnog ciklusa koje dolaze s godinama

Promjene menstrualnog ciklusa koje dolaze s godinama
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Dvadesete

U ovoj dobi su hormoni više-manje ujednačeni i možete bez većih problema pratiti početak i kraj menstrualnog ciklusa, što je jedan od razloga zbog kojeg je ovo doba kada je najlakše začeti.

Što kaže statistika?

Menstruacija dolazi svakih 23 do 35 dana, a 28 dana je prosjek. Krvarenje traje 2 do 7 dana, a može biti umjereno ili obilno. Sada je pravo vrijeme da obratite pažnju na menstrualni ciklus i otkrijete što je normalno za vaše tijelo kako biste imali neke smjernice koje će vam pomoći da se nosite s promjenama koje tek slijede.

Što se događa s hormonima?

Kako bi menstrualni ciklus bio normalan, vaše tijelo proizvodi razne hormone, a u dvadesetima kod većine žena to funkcionira savršeno. Prvog dana menstruacije, koji je ujedno i početak novog ciklusa, hormon estrogen i progesteron su na najnižoj razini. Kako ciklus odmiče, tako se proizvodnja ovih hormona povećava te dolazi do proizvodnje jajašca. U drugoj polovici ciklusa se razina progesterona značajno povećava kako bi moglo doći do oplodnje jajašca. Ako nema začeća, razina progesterona i estrogena se postupno smanjuje i tijelo se priprema za novu menstruaciju.

Najveći problem - grčevi

Velika je vjerojatnost da PMS u dvadesetima neće biti toliko izražen, ali veliki broj žena pati od grčeva. Uzrok grčeva su prostaglandini, nusprodukti masti koje konzumirate, naročito onih koje se nalaze u crvenom mesu i mliječnim proizvodima. Bilo odlično da, ako patite od jakih grčeva, smanjite unos masti.

Kada se obratiti liječniku?

Ako niste trudni, a vaša menstruacija je izostala 3 mjeseca ili više. Ako se menstrualni ciklus iznenada drastično promijenio. Mogući uzroci ovih promjena mogu biti stres, problemi s radom štitnjače, prekomjerna tjelovježba ili premali unos kalorija. Neredovita menstruacija povećava rizik od nastanka osteoporoze. Liječniku se trebate obratiti ako su grčevi nepodnošljivi, unatoč tabletama protiv bolova ili kontracepcijskim pilulama.

Tridesete

Ciklus postupno prestaje biti predvidljiv, zahvaljujući hormonalnim promjenama.

Što kaže statistika?

Menstruacija se može početi javljati češće, a krvarenja mogu biti obilnija i duža.

Što se događa s hormonima?

Proizvodnja progesterona i estrogena također prestaje biti predvidljiva pa možete osjećati intenzivniji PMS u obliku naglih promjena raspoloženja i izraženije anksioznosti i tjeskobe.

Najveći problem - PMS i obilna krvarenja

Kod većine žena se izraženiji PMS počinje javljati tek u tridesetima. Simptomi mogu početi već 2 tjedna prije menstruacije, a prestaju prvog dana menstruacije. Najčešći simptomi su nadutost, osjetljivost grudi, glavobolja, akne, depresija, umor i anksioznost.

Kada se obratiti liječniku?

Ako imate jako obilna krvarenja jer ona mogu uzrokovati anemiju. Također se trebate obratiti liječniku ako je došlo do značajnijih promjena u menstrualnom ciklusu jer one mogu biti znak različitih bolesti.

Četrdesete

Blizu ste ili ste već ušli u perimenopauzu. Naime, većina žena u dobi od 42. do 47. godine ulazi u menopauzu, koja označava kraj rada jajnika, odnosno prestanak menstruacije.

Što kaže statistika?

Krvarenja mogu postati obilnija ili slabija u odnosu na prije, nema pravila. Primjerice, nekoliko mjeseci menstruacija može biti kao u vašim dvadesetima, a nekoliko mjeseci može proći da se menstruacija uopće ne pojavi.

Što se događa s hormonima?

Trend koji se pojavio u tridesetima se nastavlja i u četrdesetima. Razina estrogena i progesterona varira. Ipak, neke žene u četrdesetima imaju izrazito visoku razinu estrogena, što je sasvim normalno, ali se treba kontrolirati.

Najveći problem - promjena razine hormona

Vaša narav postaje nepredvidiva, a PMS može postati izraženiji nego prije ili pak neprimjetan. Veliki broj žena, zbog povećane razine estrogena, osjeća nadutost i osjetljivost grudi mjesecima, ne samo u razdoblju od nekoliko tjedana prije menstruacije. Sada uopće niste sigurni kada možete očekivati menstruaciju. Može se javljati svaki mjesec ili tek nekoliko puta godišnje.

Kada se obratiti liječniku?

Ako patite od grčeva i obilnih krvarenja koja traju nekoliko dana jer to može biti znak fibroida, polipa ili endometrioze.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije