Važnost vitamina D

Važnost vitamina D

Važnost vitamina D
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vitamin D igra važnu ulogu u našem organizmu. Vitamin D je jedan od važnih izvora energije te također regulira naše raspoloženje. Pomaže kod izgradnje kostiju, srca, živaca, kože i zubi. Vitamin D također podržava zdravlja štitnjače koja održava razinu energije, zdravu tjelesnu težinu te pospješuje metabolizam.

Kada sunce obasjava tijelo, ono samo stvara vitamin D. Sunce je najveći izvor vitamina D, ali često kao takvo nije dovoljno svim ljudima. Ljudima svjetlije puti je dovoljno da provedu 5 do 10 minuta sunčajući se, i to nekoliko puta tjedno.

U ovo doba godine određenu količinu vitamina D možemo dobiti iz sunca, a njegov nedostatak uzrokuje niz zdravstvenih problema.

Provjerite 5 stvari koje morate znati o vitaminu D!

Važno je koristiti zaštitu protiv sunčeva zračenja, bez obzira na oblačno vrijeme. Stariji ljudi, kao i oni tamne puti, ne dobiju toliko koristi od sunca kao osobe svijetle puti. Stručnjaci kažu da je za njih najbolje da vitamin D uzimaju putem prehrane i suplemenata.

Znanstvenici ističu da osobe koje imaju višu razinu vitamina D imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Također tvrde da održavanje optimalne razine vitamina D u krvi može biti strategija za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Također, vitamin D igra važnu ulogu kod aktiviranja imunološkog sustava da bi se obranio od bolesti poput gripe. Nedostatak ovog važnog vitamina može rezultirati većim rizikom od zaraze virusnim bolestima.

Dodatna istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može uzrokovati rak, depresiju i bolesti srca.

Provjerite uzimate li dovoljno vitamina D!

Mnogi ljudi pogrešno misle da je izloženost suncu dovoljna kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom D. Međutim, nakon što je vaša koža izložena suncu, vašem tijelu treba 48 sati da proizvede vitamin D.

Uzimanje dovoljne količine vitamina u ovo doba godine može biti nešto lakše putem izlaganja suncu. Vitamin D takođe uzimajte putem prehrane kao što su riba i riblja ulja, slatki krumpir, sjemenke suncokreta, goveđa jetrica, žumanjak jajeta i gljive.

Svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste, ukoliko je potrebno, uzimali dodatak vitamina D.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti