Vikend opijanja oštećuju pamćenje i kod mladih osoba

Vikend opijanja oštećuju pamćenje i kod mladih osoba

Vikend opijanja oštećuju pamćenje i kod mladih osoba
  • Objavljeno: Srijeda, 18.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili kako „ludi izlazak" uništava dugoročno pamćenje čak i kod mladih osoba.

Oni vjeruju kako teža konzumacija alkohola otežava nastanak novih stanica predodređenih za pamćenje zato jer je hipokampus, područje u središtu mozga koje igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju, vrlo osjetljiv na njegove otrovne učinke.

Ovo je posebno zabrinjavajuć nalaz pošto je vikend opijanje rastući problem kako u Hrvatskoj, pa tako i u drugim europskim zemljama, pogotovo kod mladih i ljudi koji su na fakultetu.

Španjolsko istraživanje na studentima, otkrilo je kako konzumiranje alkohola utječe na deklarativno pamćenje, oblik dugoročnog pamćenja, s tim da se ističe kako su studenti pokazali smanjenje sposobnosti učenja novih informacija koje su dobili usmeno.

U dva specifično dizajnirana testa preko kojih bi se trebalo vidjeti koliko znanja su usvojili i koliko ga se sjećaju, postigli su niske rezultate.

Istraživačica dr. Maria Parada iz Universidade de Santiago de Compostela nam objašnjava, a Telegraph prenosi: „U sjevernim europskim državama, postoji snažna tradicija sporadičnog, pijanstvo-orijentiranog, stila konzumiranja alkohola."

„Nasuprot tome, zemlje Mediterana, kao što je Španjolska, tradicionalno karakterizira redovita konzumacija manjih doza alkohola."

„Mislim da je važno ispitati učinke alkohola na hipokampus, zato jer u ispitivanjima na životinjama, osobito na štakorima i majmunima, ovo područje se čini osjetljivim na neurotoksične učinke alkohola, a taj dio opet igra glavnu ulogu kod pamćenja i učenja."

„Drugim riječima, vikend opijanja mogu utjecati na pamćenje mladih osoba, što bi opet moglo utjecati na njihov svakodnevni život."

Istraživanje je promatralo 122 španjolska studenta u dobi od 18 do 20 godina, koje su podijelili u dvije skupine, oni koji konzumiraju alkohol te oni koji ne piju.

Zatim su ih podvrgnuli neuropsihološkim procjenama koje su uključivale podsjećanje vizualnih i verbalnih iskustava.

Dr. Parada je zaključila: „Naš glavni nalaz je jasna povezanost između konzumiranja alkohola i smanjene mogućnosti učenja novih verbalnih informacija kod zdravih studenata, čak i nakon detaljne kontrole za druge moguće kontradiktorne varijable, kao što je intelektualna razina, povijest neuroloških ili psihopatoloških poremećaja, konzumiranje droga, ili recimo obiteljska povijest alkoholizma."

„Dok je većina pažnje stalno usmjerena na negativne posljedice kao što su prometne nesreće, nasilje ili općenito problemi sa zakonom, društvo pa i sami studenti, nisu svjesni koliku štetnost može imati konzumiranje alkohola na sam mozak."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti