Visoki krvni tlak oštećuje mozak?

Visoki krvni tlak oštećuje mozak?

Visoki krvni tlak oštećuje mozak?
  • Objavljeno: Utorak, 19.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Visoki krvni tlak može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, naročito kod osoba koje imaju genetske predispozicije za nastanak Alzheimerove bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 120 odraslih osoba s genetskim predispozicijama za nastanak Alzheimerove bolesti. Osobe su bile dobi od 47 do 89 godina. Podijelili su sudionike u 2 skupine prema razini krvog tlaka. Jednu skupinu su činili sudionici s visokim krvnim tlakom, a drugu skupu sudionici s normalnom razinom krvnog tlaka.

Voditelj istraživanja dr. Sam Gandy je izjavio kako "ovo istraživanje pokazuje da kontroliranje razine krvnog tlaka može odigrati važnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka Alzheimerove bolesti", prenosi EverydayHealth.

Istraživanje je pokazalo da osobe, koje imaju nekontrolirani i nedijagnosticirani visoki tlak, imaju najveći rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Skeniranje mozga je pokazalo da su sudionici koji su imali visoki krvni tlak imali veću količinu plaka na mozgu. Prethodna istraživanja su pokazala da nakupljanje plaka na mozgu povećava rizik od nastanka brojnih poremećaja u radu mozga, uključujući i Alzheimerovu bolest.

Visoki krvni tlak je nešto što se može poprilično lako kontrolirati. Ključno je da pazite na prehranu, vježbate onoliko koliko možete i posjećujete liječnika kako biste uzimali lijekove.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti